Begravning – en oförutsedd kostnad

Att hantera en nära persons bortgång är något av det svåraste man kan behöva gå igenom i sitt liv. Det är mycket som ska ske och många saker att tänka på vid en begravning. Priserna varierar en hel del beroende på vilken omfattning man väljer och kan resultera i kostnader som är oförutsedda. I denna artikel reder vi ut hur stora kostnaderna kring en begravning kan bli.

Hur stora är kostnaderna kring en begravning?

En begravning brukar i genomsnitt kosta runt 25 000 kronor. Man kan dock komma undan billigare om man skulle välja en i det enklaste slaget. Då hamnar kostnaderna säkert runt 8000 – 10 000 kronor. Sedan finns det människor som lägger närmare 100 000 kronor på begravningen, men det ska tilläggas att det hör till ovanligheterna.

De stora kostnadsdrivarna är :

 • eventuell gravsten
 • kista
 • minnesstundsservering

Tips – vill ni läsa mer om saker som kan vara bra att veta inför en begravning, kan vi varmt rekommendera att ni besöker https://begravning.se/, som tillhandahåller god information om detta ämne.

Kostnader som tillkommer och inte går att undgå är transporter, dessa blir olika dyra beroende på hur långa dessa är. Även dödsannonsen kostar, och kostnader gällande denna kan sträcka sig upp till 3000 kronor om den t.ex ska publiceras i en lokaltidning. Ska den däremot publiceras i en rikstidning kan kostnaderna uppgå till det dubbla (6000 kronor).

Vem betalar för begravningen?

Många kostnader som uppstår i samband med någons bortgång betalas ofta via skatter. Kostnader för omhändertagandet av den avlidne, förvaring fram till hämtning i kista och transport till bårhus är något som sjukvården ibland står för. d.v.s landsting, kommun eller privat sjukvård. Skulle dödsfallet bli föremål för en polisutredning så står polismyndigheten för kostnaderna.

Normalt sett så betalar dödsboet för kostnaderna, alltså inte de efterlevande. Saknas det tillgångar i dödsboet kan de efterlevande söka begravningshjälp ( bidrag från kommunen). Skulle man bli nekad detta bidrag, kan de efterlevande exempelvis ta lån för att kunna finansiera begravningen. Detta är dock något som inte sker vanligtvis. Kostnader såsom gravplats, kremation, ceremonilokal är redan omhändertagna genom begravningsavgiften som tas ut via skattesedeln. Dom stora kostnadsdrivarna som vi nämnde innan ( gravsten, kista, minnesstundservering) är kostnader som inte täcks via skatter.

Vad täcker egentligen begravningsavgiften för kostnader?

Alla invånare som är folkbokförda i Sverige och betalar begravningsavgift till skatteverket omfattas av följande,

 • Gravplats i 25 år
 • Kremering
 • Ceremonilokal
 • Transport av kistan från lokal/kyrka till begravningsplats och krematorium

Medlemmar i Svenska kyrkan betalar även en kyrkoavgift som ni kanske känner till som kyrkoskatten. Tillhörde den avlidne Svenska kyrkan täcker kyrkoavgiften kostnaderna för,

 • Processbärning av kistan
 • Präst
 • Begravningsgudstjänst
 • Kyrkomusiker för musik, d.v.s exempelvis orgel