4 saker att tänka på innan du tecknar ett snabblån

Möjligheten att låna pengar snabbt kan vara bra vid många tillfällen. Men samtidigt som snabblånen för mycket gott med sig finns det vissa saker som du bör vara extra uppmärksam på innan du tecknar ett snabblån. Är du inte det riskerar du att dra på dig onödigt dyra skulder.

Här är 4 saker du bör tänka på innan du tecknar ett snabblån

Teckna inte ett lån om du inte verkligen behöver

Låna inte pengar om du inte verkligen behöver det. Särskilt inte snabblån där kostnaderna kan bli relativt höga. Ett bra tips är därför att fundera över ditt behov och bara låna pengar om du verkligen behöver det. Vill du använda pengarna till lyxkonsumtion är det bättre att spara ihop pengarna själv, alternativt låna av familjen eftersom du då slipper både ränta och att förhålla dig till en återbetalningsplan.

Säkerställ att du kan betala tillbaka pengarna

Har du väl beslutat dig för att låna pengar bör du säkerställa att du kan betala tillbaka pengarna i tid. Kan du inte garantera det bör du undvika att låna pengar för tillfället. Snabblånet riskerar att bli väldigt dyrt och försätta dig i svår ekonomisk situation om du inte kan betala det i tid.

quote
Tips! När du ansöker om ett snabblån och får ett låneerbjudande framgår det ofta hur stora dina månadskostnader kommer att bli och vad lånet kommer kosta dig över hela löptiden. Det kan göra det lättare för dig att avgöra om du kommer kunna klara av lånet eller inte.

Låna inte mer än du behöver

Oavsett vilket lån du tecknar ska du aldrig låna mer än du behöver, det gäller även snabblån. Det resulterar bara i att du får betala för ett större lån än du egentligen behöver. Därför är det bra om du redan innan du tecknar ditt snabblån vet med dig exakt hur mycket pengar du behöver låna.

Jämför snabblånens räntor

Se alltid till att jämföra snabblånens räntor med varandra för att se vilken aktör som är billigast. Ha för vana att jämföra långivarnas effektiva räntor i stället för nominella räntor. Den effektiva räntan avser nämligen alla kostnader som tillkommer när du lånar hos den aktuella långivaren, medan den nominella räntan bara avser själva räntan för lånet.

Tips! Tecknar du lån utan UC behöver du inte oroa dig över sämre kreditvärdighet på grund av den kreditupplysning som tas i samband med din ansökan.