6 skäl till att skaffa ett kreditkort

En klar majoritet av alla betalningar görs med ett bankkort. Enligt statistik från Riksbanken står betalkorten för drygt 80 procent av alla betalningar, betalningar med kontanter står för cirka 10 procent och kreditkortsköpen motsvarar bara cirka 7 procent.

Trots att svenskarna än så länge inte riktigt fått upp ögonen för kreditkorten finns det flera anledningar till att skaffa ett. I den här texten tänkte vi därför gå igenom 6 anledningar till varför du ska skaffa ett kreditkort.

1. Du behöver inte betala ditt köp på en gång

Den stora anledningen till att skaffa ett kreditkort är att du kan handla nu och betala sen. Eftersom du handlar på kredit kan du genomföra köp utan att ha tillgång pengar för tillfället. Det är exempelvis perfekt om du i slutet på månaden råkar ut för en oförutsedd utgift och inte har pengar för att lösa den direkt. Då använder du ditt kreditkort och betalar skulden när du har fått lönen.

Om du inte kan betala hela skulden på en gång kan du även dela upp din betalning över flera tillfällen. Tänk dock på att det tillkommer ränta om du delar upp din betalning så välj ett kreditkort med så låg ränta som möjligt.

2. Många kreditkort erbjuder lång räntefri period

De allra flesta kreditgivare erbjuder idag räntefria perioder till sina kreditkort. Det innebär att så länge du betalar tillbaka krediten inom den perioden så slipper du ränta. Hur lång den räntefria perioden är varierar dock mellan olika kreditkort, vanligtvis mellan 45-60 dagar vilket gör att du med god marginal hinner få en, ibland två, löner du kan använda för att betala skulden.

3. Du kan täcka oförutsedda utgifter utan att ta ett lån

Skulle du råka ut för en oförutsedd utgift och inte ha något sparande kan du bli tvungen att låna pengar för att täcka utgiften. Med ett kreditkort slipper du det. Då kan du betala din utgift och betala nästkommande månad i stället. Som vi var inne på erbjuder många kreditkort en räntefri period. Det innebär alltså att du kan täcka den oförutsedda utgiften men betala senare utan att behöva något extra för det.

4. Du får bonus och förmåner med kreditkort

En vanlig anledning till att skaffa ett kreditkort är för att ta del av de bonusar och förmåner som kortet medför. En majoritet av kreditkorten som finns ute på marknaden erbjuder ett bonussystem där du samlar in poäng varje gång du använder kortet. Poängen du samlar in kan du sedan använda till hotellövernattningar, flygresor, shopping eller liknande. Exakt vad bonusarna kan användas till varierar mellan olika kreditkort.

5. Du är försäkrad på resan

Är du ute och reser är det viktigt att du är försäkrad om det skulle hända någonting med dig eller din egendom. Om du betalar din resa med ditt kreditkort ingår ofta en reseförsäkring så du kan känna dig trygg på din resa. Precis som alltid varierar försäkringarnas innehåll mellan olika kreditkort. Vanliga skydd som ingår i kreditkortens reseförsäkringar är bland annat

  • Olycksfallsförsäkring
  • Skydd mot försenat bagage
  • Avbeställningsskydd
  • Självriskskydd för hem- och bilförsäkring

6. Det finns olika typer av kreditkort

Vanligtvis pratar man bara om kreditkort som en typ av betalkort. Men faktum är att det finns många olika typer av kreditkort, avsedda för olika typer av människor. Vi har exempelvis så kallade resekort som lämpar sig bäst för dig som reser mycket. Dessa kort brukar ha mycket bra reseförsäkringar och varken ha uttagspåslag eller valutaväxlingspåslag vilket gör det billigt att använda kreditkortet utomlands.

Det finns även så kallade matkort som brukar vara extra förmånliga för dig som handlar i en specifik matbutik. Även bensinkort är vanligt bland kreditkortsinnehavare då dessa kort ger rabatt på drivmedel.

Oavsett hur ditt liv ser ut finns det ett kreditkort som uppfyller dina krav och önskemål, det gäller bara att du jämför utbudet för att hitta det.