Bilförsäljningen tar fart igen och priserna ökar

Försäljningen av begagnade bilar har ökat kraftigt efter den tuffa våren. Även priserna stiger uppåt. Detta mycket tack vare att fler svenskar valt att semestra på hemmaplan i år.

I samband med coronautbrottet såg många bilförsäljare ett tapp i försäljningen. Men på senare tid har försäljningen av begagnade bilar tagit fart igen.

När utlandsresor har varit svårare att genomföra har svenskarna riktat in sig på semester hemma i Sverige i stället. Detta har lett till en riktig bilsommar där försäljningen av begagnade bilar ökat markant jämfört förra året. Bara under juli såldes 32 procent fler bilar via bilsajten Wayke i jämförelse med samma period förra året.

– Vi har haft en otroligt stark begagnatmarknad de senaste fem åren, sedan kom våren och det blev ett hack i kurvan. Vi visste inte var det skulle ta vägen, säger Martin Fransson, vd för Wayke, i en intervju med SvD.

Priserna har ökat efter den tuffa våren

Återhämtningen efter den tuffa våren blev snabb och numera säljs det inte bara fler bilar utan även till högre pris. Hos Wayke har priserna stigit med 4 procent under sommaren jämfört med förra året. 4 procent låter kanske inte som mycket men vid köp av dyrare bilar kan det röra sig om många tusenlappar.

Exempel: Vid köp av en bil för 300 000 kronor är 4 procent 12 000 kronor.

De högre priserna kan leda till att fler människor väljer att teckna billån för att finansiera köpen. Billån finns både med och utan säkerhet. Vid ett lån med säkerhet agerar bilen säkerheten för lånet medan ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån. Med tanke på det ekonomiska läget och osäkerheten många fortfarande upplever på sina arbetsplatser till följd av Corona är det viktigt att välja sitt lån med omsorg och inte låna mer än nödvändigt.

Tips! Jämför lånen med varandra för att hitta det med lägst ränta.

Bensin- och dieselbilar fortsatt populärast

Elbilar blir populärare för varje år som går men den höga prislappen är ett hinder för många. Störst uppgång syns bland laddhybrider men än så länge är fortfarande bensin- och dieselbilar de populäraste alternativen för svenskarna.

Allt fler biltillverkare ger ut elbilar samtidigt som tekniken utvecklas och blir bättre och bättre. Så mest troligt är det väl bara en tidsfråga innan elbilarna är dominerande på svenska vägar.