Experternas tips: Spara i fonder i sommar

Börsen är osäker just nu och många vet inte hur de ska göra med sina sparpengar. Nu har experterna talat. Om du sparar på lång sikt bör du låta pengarna vara kvar på börsen. Är du däremot otrygg med den turbulens som råder och behöver pengarna kan du minska ditt innehav.

Coronapandemin har skapat en hel del oroligheter på börsen och en ny coronavåg skulle kunna leda till börsturbulens i sommar. Sommarmånaderna är i övrigt den tiden på året då det brukar förekomma en hel del svängningar. Så hur ska man göra med sina sparpengar? Ska man minska sitt innehav på börsen eller låta det vara som det är?

Experterna eniga – låt pengarna vara om du sparar långsiktigt

SvD har varit i kontakt med en rad olika experter som har tyckt till i ämnet. Du som sparar långsiktigt bör låta ditt innehav vara kvar på börsen, det menar Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg och Partners. Men är du otrygg med turbulensen kan det vara bra att minska innehavet i sommar.

Även Danske Banks sparekonom, Maria Landeborn delar den åsikten. Hon tycker inte det finns någon anledning att göra förändringar i sitt innehav om man ändå sparar på lång sikt.

För gemene man kan det vara svårt att veta vad som menas med kortsiktigt respektive långsiktigt sparande. Maria Landeborn ger därför en bra tumregel att för varje år du kan avvara dina sparpengar kan du ha 10 procent av det totala kapitalet på börsen. Behöver du inte pengarna förrän om två år kan du ha 20 procent av det totala kapitalet på börsen, och så vidare.

Flera faktorer som påverkar börsen

Vi befinner oss i en mycket osäker tid och det finns många faktorer som kan orsaka svängningar på börsen. Däribland en andra våg av coronaviruset eller en upptrappad handelskonflikt.

Marknaden är som sagt mycket känslig just nu och ska man känna sig helt trygg med sitt sparande är det viktigt att man kan se riskerna som finns just nu och fatta ett beslut efter det.

I och med rådande situation är det många människor som förlorat sina jobb och tvingats låna pengar för att ha råd att betala sina skulder. Har du ett stort innehav på börsen och är osäker för svängningar kan det vara bra att plocka ut delar av det för att säkra upp ifall du själv skulle hamna i ekonomisk kris.