Jämför räntan på snabblån

Det är kraftigt varierande räntor inom lånebranschen.

Snabblån och smslån är kända för att ta ut skyhöga räntor upp till flera tusen procent talas det om, och visst kan räntan verka hög om man jämför med vanliga bankräntor och bolåneräntor. Det man bör tänka på när man avser låna pengar och jämför räntan så är det inte bara det procentuella beloppet, utan också lånets längd och syfte, samt låntagarens ekonomiska förutsättningar.

Snabblån till olika ränta

En låntagare som ansöker om att låna pengar till ett bolån, ett lån som löper under väldigt många år vill såklart ha en så pass låg ränta som möjligt, då det är ett lån som man ska leva med hela livet. Förutom hushållskostnader, el, vatten, avlopp, mat och kläder så ska pengarna räcka till att betala ränta och amortering varje månad, kanske livet ut. Då är det självfallet viktigt att man lånar pengar till så låg effektiv ränta är som möjligt.

Idag 2023, ligger bolåneräntorna för att låna pengar, på runt 4,00% för ett obundet bolån och runt 4,40% om man binder lånet i 5 år. Bankernas ränta styrs av Riksbankens reproränta och ändras med jämna mellanrum. År 2009 låg bolåneräntan på över 6% så den får anses som relativt normal just nu.

Reproränta

Riksbanken styr reproräntan och det är den räntesats som bankerna får låna pengar av Riksbanken. När din bank lånar ut pengar till kunden gör den ett påslag för att täcka sina egna kostnader och gå med vinst. Det går att förhandla med banken om räntan när man avser ta ett lån, men aldrig lägre än vad reproräntan ligger på, vilket är naturligt, då banken som vilket företag som helst inte vill gå med förlust. Är man en storkund hos banken och kanske har många andra lån och tjänster eller ett stort sparkapital så är det lättare att få ner lånet till en lägre ränta.

Låna pengar med Privatlån vs Bolån

Ett bolån har lägre ränta än ett privatlån, lån utan säkerhet. Anledningarna är flera, dels så har banken ingen garanti/säkerhet när man lånar pengar med ett blancolån mer än din villiga betalningsförmåga och lön. Vid bolån så sätter man huset, villan, sommarstugan eller lägenheten som pant med ett skuldebrev vilket utgör bankens säkerhet. Missköter man betalningarna på lånet så kan banken kräva att fastigheten säljs för att täcka upp återbetalningen av lånet.

Då ett privatlån inte tar någon säkerhet eller borgen så sätts istället en högre ränta, vilket blir som en säkerhet för banken om amorteringarna inte kan betalas. Räntan på att låna pengar med privatlån ligger idag år 2023 på 3-6% vilken även det får ses som relativt “lågt” om man jämför med tidigare år.

Snabblån vs privatlån

När det kommer till snabblån utan UC och så kallade smslån så varierar räntan kraftigt mellan de olika snabblåneföretagen.

I slutet av 2018 infördes nya regler för konsumentkrediter. Ett nytt begrepp, högkostnadskredit, infördes i lagen. En högkostnadskredit är en kredit (alltså ett lån) med effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. Ett räntetak introducerades, som innebär att att långivaren ej får ta ut en högre kreditränta eller dröjsmålsränta för en kredit än referensräntan plus 40 procentenheter.

I samband med införandet av ett räntetak kom även ett kostnadstak, vilket begränsar hur dyr en högkostnadskredit får vara. Den totala kostnaden för lånet får högst vara det dubbla lånebeloppet. I praktiken betyder det att om du lånar 10 000 kronor ska du totalt inte behöva tillbaka mer än 20 000 kronor totalt för lånet.

Vid upplägg om ett blancolån hos ex. Swedbank så tillkommer en uppläggningsavgift om 650 kr och aviavgift på 45 kr. Krediträntan ligger på mellan 4,47%-9,45% och bestäms individuellt vilket betyder att ju sämre återbetalningsförmåga och ekonomisk historia, desto högre ränta.

Vid ansökan om lån hos Swedbank så går det inte att låna mindre än 30.000 kr och lägsta återbetalningstid är 1 år/12 månader. Om man inte behöver låna mer än 3000 kr  i några veckors tid så känns det nog lite överkurs att stappla till banken och lägga upp ett så stort lån under så pass lång tid.

Det är just det här med återbetalningstiden som smslåneföretagen har gjort sig en marknad på. Ett smslån återbetalas vanligtvis inom 30 dagar, men går att lägga upp på upp till 90 dagar om det rör sig om större belopp upp till 20.000 kr.

Även om ett snabblån kan verka dyrt vid en snabb överblick så får man tänka efter ifall att det är värt en kostnad för att kunna betala den där förfallna räkningen eller hyran. Jämför med inkasso och Kronofogdens kostnader ifall att man inte betalar alls. Inkassoavgiften är oftast 160 kronor och Kronofogdens avgift från 800 kronor.

Nu är det ju inte samma avgifter hos alla snabblånebolag, några är billigare, andra dyrare.