KD vill stoppa utbetalning av lån på natten

Kristdemokraterna vill förbjuda utbetalning av snabblån på natten, skriver DN. Detta för att minska den ökade skuldsättningen hos svenska hushåll. Lån som tas nattetid används idag ofta till internetköp och spel.

Konsumtionslånen har varit omdebatterade i många år samtidigt som hushållens skulder successivt ökat. En bidragande orsak till den kraftiga ökningen som har skett de senaste åren är att tillgängligheten ökat. Idag finns det inte bara fler långivare än någonsin, utan lånen är även mer lättillgängliga än någonsin tidigare.

För att sätta stopp för den ökade skuldsättningen har Kristdemokraterna kommit med ett förslag om att förbjuda utbetalning av snabblån på natten. Det är en modell man använt sig av i Finland sedan 2010. I tio års tid har Kronofogden påpekat att lån som betalas ut på natten ofta används för internetköp och spel.

En majoritet av lånen som betalas ut på natten är så kallade högkostnadskrediter, ofta långivare som inte använder UC i sina kreditprövningar.

Kristdemokraterna har tidigare varit emot liknande förslag

Att Kristdemokraterna kommer med detta förslag nu kan tyckas något förvånande med tanke på att partiet tidigare ansett att ett utbetalningsförbud skulle vara en inskränkning i avtalsfriheten.

Anledningen till att KD nu ändrat sig beror på att beloppen ökat så pass mycket de senaste åren, samt att den tekniska utvecklingen gjort lånen mycket mer tillgängliga än tidigare.

– Vi behöver reglera det här hårdare än vi hittills har gjort för att begränsa skadeverkningarna, säger Jacob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson för partiet.

Ångerrätten kan få större betydelse

Som tidigare nämnt används denna modell i Finland. Där får långivare inte betala ut lån mellan kl 23 och 07. Exakt vilket tidsspann KD vill ha har man inte slagit fast.

I dag finns en ångerrätt på lån som gör det möjligt att ångra sitt lån 14 dagar från att låntagaren signerade sina lånehandlingar. Kritiker har dock menat att ångerrätten är verkanslös då låntagarna ofta gör av med pengarna snabbt. Jacob Forssmed tror dock att ångerrätten kan få större betydelse om lånen inte betalas ut på natten.

– Har du en ångerrätt men redan har spenderat pengarna så är den inte mycket värd, men har du en ångerrätt men inte får din utbetalning så kan ju den faktiskt bli reell, säger han.

Kristdemokraternas förslag avser bara utbetalningar. Det ska fortfarande vara möjligt att ansöka om lånen även på natten.