Läge att plugga vidare för unga som saknar jobb

Är du ung och funderar på att plugga vidare? Nu är ett bra tillfälle att göra det. Arbetslösheten för unga fortsätter nämligen att öka och är nu upp i drygt 13 procent. Enligt Arbetsförmedlingens analytiker kommer arbetslösheten fortsätta att öka resten av året.

De senaste månaderna har arbetslösheten ökat kraftigt i Sverige och nu är den uppe i 9,1 procent, vilket vi skrivit om tidigare. Totalt är 472 625 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen och bara förra veckan (vecka 27) skrev ytterligare 15 990 personer in sig som arbetssökande.

Det är just nu väldigt tydligt hur coronapandemin påverkat arbetsmarknaden och högst troligt kommer utvecklingen fortsätta åt samma håll året ut. Några som drabbas extra hårt av den utveckling vi ser är unga personer i åldrarna 18-24 år. Arbetslösheten inom den gruppen är nu uppe i 71 082 personer, vilket motsvarar 13,1 procent.

Just ungdomsarbetslösheten fortsätter också att öka i hög takt.

Många ingångsjobb har drabbats hårt av krisen

Det finns flera förklaringar till varför just ungdomar drabbats hårt av krisen. Bland annat beror det på att dessa personer ofta har tillfälliga anställningar som ryker först när företagen går dåligt. Många ingångsjobb bland unga är även i branscher som hotell, handel och restaurang, och som vi alla vet har dessa branscher drabbats hårdast i coronakrisen.

Läge att plugga vidare

En avgörande faktor för att få ett jobb bland unga är att man har en fullständig gymnasieutbildning. För den som inte har det nu kan det vara läge att skaffa en medan arbetsmarknaden ser ut som den gör. Detsamma gäller den som har tankar på att vidareutbilda sig, nu är ett bra tillfälle. När arbetsmarknaden återhämtat sig kommer den med en utbildning i ryggsäcken ha betydligt större chanser att få ett jobb än den som saknar utbildning.

– Vi ser att det kommer att finnas ett stort behov av utbildad personal på länge sikt, säger Arbetsförmedlingens analytiker, Sandra Offesson, till SvD.