Oförändrad reporänta – inga höjda räntor för dig som låntagare

Under förmiddagen kom Riksbanken med sitt andra räntebesked för året. Reporäntan förblir oförändrad på 0 procent vilket innebär fortsatt goda möjligheter till låga räntor när du lånar pengar.

Reporäntan är bankernas in- och utlåningsränta. Är reporäntan hög eller låg kommer det i sin tur påverka bankernas räntor gentemot dig som låntagare. Riksbankens besked om att lämna räntan oförändrad innebär därmed att det finns fortsatt goda möjligheter för dig som låntagare att beviljas en låg ränta när du tecknar ett lån. Alltifrån snabblån till bolån påverkas av Riksbankens besked.

Gränsen för hur dyr en högkostnadskredit får vara påverkas av reporäntan

Vi har vid det här laget lärt oss att en högkostnadskredit, där de flesta snabblån ingår, har en effektiv ränta på minst 30 procent. Men faktum är att den gränsen kan förskjutas beroende på hur hög reporäntan är. En högkostnadskredit har en effektiv ränta på minst 30 procentenheter + rådande referensränta (vilket motsvarar reporäntan vid utgången av föregående halvår). Det innebär att i dagsläget är en högkostnadskredit ett lån med en effektiv ränta på 30 procent men detta kan komma att förändras. Vid stora förändringar riskerar snabblånen bli ännu dyrare än i dagsläget.

Högre reporänta riskerar hota hushållens ekonomi

På senare år har vi blivit vana med låga räntor. Det har i sin tur fört med sig ett förändrat beteende hos befolkningen där allt fler hushåll drar på sig stora skulder. Bara det gångna året har bland annat huspriserna stigit med uppemot 20 procent.

Så länge räntan förblir lån klarar hushållen av stora lån, men risken ligger i om räntorna framöver skulle stiga. Då riskerar många hushåll få det tufft ekonomiskt och i värsta fall svårigheter att betala sina skulder i tid.

För att undvika allt för hög skuldsättning är det därför viktigt att inte teckna större lån än nödvändigt. Det är även bra om du jämför lånen innan du lånar pengar för att på så vis vara säker på att du åtminstone har det billigaste lånet för dig.