Så bör du resonera när du väljer ditt snabblån

Snabblån får ofta motta kritik, men även om det finns nackdelar med låneformen finns det även en rad fördelar. I den här texten tänkte vi gå igenom hur du bör resonera innan du tecknar ett snabblån.

Snabblån är utan tvekan den låneform som får utstå mest kritik och för bara något år sedan infördes både kostnadstak och räntetak för att reglera kostnaden för lånen. En del av kritiken är befogad, snabblån kan bli mycket dyra om du inte betalar tillbaka lånet i tid, men om du däremot gör det går det även att hålla ner kostnaderna till mycket låga nivåer.

I den här texten tänkte vi gå igenom hur du bör tänka i valet av snabblån för att inte du ska riskera att drabbas av några problem.

Jämför alltid räntan och villkoren hos flera snabblån

Det allra viktigaste när du ska teckna ett snabblån är att du jämför flera långivare med varandra för att se vilken som kan erbjuda dig lägst ränta och bäst villkor. Tänk på att även ta hänsyn till eventuella övriga kostnader som kan tillkomma när du lånar pengar.

Ett bra tips är därför att jämföra snabblånens effektiva räntor eftersom dessa inkluderar alla kostnader som tillkommer. På Lånakuten kan du jämföra långivarnas erbjudanden och hitta det bästa lånet för dig.

Fundera över hur snabbt du ska betala tillbaka lånet och håll dig till din tidsplan

Sätt upp en betalningsplan och håll dig till den. Om du vet med dig hur snabbt du ska betala tillbaka lånet kan du även räkna ut hur mycket lånet kommer kosta dig. Har du möjlighet kan ett bra tips vara att göra större återbetalningar än planerat, då blir du skuldfri snabbare och slipper betala fler räntekostnader.

Låna inte mer än nödvändigt

Eftersom snabblån kan bli dyra om du inte lyckas betala tillbaka lånet i tid bör du inte heller låna mer än absolut nödvändigt. Det gäller oavsett lånetyp men är extra viktigt när du tecknar ett snabblån. Ju mindre lånebelopp du väljer, desto lägre blir dina månatliga återbetalningar.

Tänk på! På samma sätt som du inte ska låna mer än nödvändigt ska du inte heller teckna något lån om du inte tror dig kunna betala tillbaka det i tid.

Kontakta långivaren om du börjar få svårt att betala din skuld

Skulle du få svårigheter att betala tillbaka ditt lån är det viktigt att du kontaktar din långivare så fort som möjligt och inte väntar tills det är försent. Om du pratar med din långivare kan ni kanske komma överens om en lösning som passar båda parter. Det är däremot inte möjligt om du bara låter bli att betala dina fakturor.