Så sparar du pengar och får en bättre studentekonomi

Är du en av många studenter som lever på en tajt budget och har svårt att få studielånet att räcka till? Se hit. Här kommer några enkla tips på hur du kan minska dina utgifter och spara pengar för att förgylla din studieperiod.

Samla dina dyra smålån

Är du student som tidigare under ditt liv samlat på dig mindre skulder som du inte hunnit betala av är det mycket troligt att dessa kommer påverka din studentekonomi markant. Men visste du att det finns möjligheter att samla dina lån i ett större privatlån för att på så vis få ned dina månatliga kostnader? Detta eftersom ett privatlån har lägre ränta än mindre smålån.

Tänk dock på att alltid jämföra långivarnas erbjudanden åt. Via Lånakuten kan du jämför lån hos flera av landets populäraste långivare, vilket ger dig en möjlighet att spara så mycket pengar som möjligt på ditt samlingslån.

Som student är det dock inte säkert att du beviljas något lån om du inte även har en inkomst vid sidan av dina studier. I sådana fall kan du behöva ta hjälp av en medlåntagare för att beviljas lånet.

Tips! När du jämför lån ska du fokusera på den effektiva räntan och inte den nominella räntan. Detta beror på att den effektiva räntan inkluderar alla kostnader för lånet vilket inte den nominella räntan gör.

Utnyttja studentrabatter

Som student finns idag mängder av rabatter att ta del av som får din ekonomi att räcka lite längre. Detta är något du bör utnyttja, särskilt när det kommer till sådana saker du inte klarar dig utan. Idag finns exempelvis möjlighet att teckna både mobilabonnemang och bredband till studentpris. Du kan även köpa kurslitteratur till lägre pris.

Jobbar du extra vid sidan av dina studier och vill känna dig trygg under din tid på arbetsplatsen kan ett medlemskap i ett fackförbund vara något för dig. Fackförbundsavgiften är i regel ganska kostsam men för dig som student finns möjlighet att få ett kraftigt rabatterat pris som gör det möjligt att faktiskt ha råd med ett medlemskap.

Tips! På Mecenats hemsida kan du som student ta del av en mängd olika rabatter.

Köp studiemedel begagnat

Visserligen kan du utnyttja studentrabatter till att köpa kurslitteratur, men många gånger kan du hitta din litteratur till ett ännu bättre pris begagnat. Många högskolor har diverse Facebookgrupper där gruppmedlemmarna säljer kurslitteratur till bra priser, även på Blocket kan du hitta ett stort utbud.

I de allra flesta fallen hittar du kurslitteraturen till en bråkdel av det ordinarie priset om du köper den begagnad.

Storhandla och undvik spontanköp

Det kanske enskilt bästa tipset för att hålla nere på kostnaderna och få studentekonomin att räcka lite längre är att undvika onödiga spontanköp och börja storhandla. Om du storhandlar slipper du springa till affären var och varannan dag. Och som både du och jag vet är det väldigt lätt att det slinker ner en massa onödiga varor om vi handlar flera gånger i veckan.

Ett bra tips kan vara att åka till en stormarknad där priserna är lägre och handla för en eller ett par veckor i stöten. Ganska snart kommer du märka att du får mycket mer mat för pengarna. Och tiden du sparar på att slippa gå till affären varje dag kan du lägga på något roligare, exempelvis träning eller att umgås med vänner.