Sedvanlig kreditprövning

När man vill låna pengar och fyller i sin ansökan så står det alltid att en sedvanlig kreditprövning görs. Men vad innebär detta? Görs det alltid på samma sätt? Är något kreditupplysningsföretag snällare än andra? Gör snabblån en kreditprövning?

Sanningen är att förutsättningarna och kraven vid en ansökningsprocess kan se lite olika ut. Alla lån gör en kreditprövning, men på olika sätt.

Kreditprövning speglar din återbetalningsförmåga

Enligt kreditlagen måste långivaren göra en kreditprövning oavsett lånebelopp. Kreditprövningen görs för att se om låntagaren förväntas kunna betala tillbaka sitt tagna lån med ränta och amorteringar. Detta är viktigt dels för långivaren, för att kunna avgöra riskerna med att lämna ut ett lån, men även en bra vägledning för den ansökande själv, för att se om man verkligen har förutsättning och möjlighet att att betala tillbaka lånet.

Enklare lån = Förenklad kreditprövning

En kreditprövning kan dels bestå av att en kreditupplysning tas för att se den ansökandes inkomst, ifall hen har några borgensåtagande och andra skulder och lån. Kreditupplysningen visar också eventuell förmögenhet och skulder och betalningsanmärkningar hos kronofogden.

Vi ansökan om lån eller kredit på en summa under ett halvt basbelopp så räcker det med att göra en förenklad prövning.

Alla får inte låna pengar

Banken är beslutande i fråga ifall ett lån ska beviljas och oavsett om den ansökandes återbetalningsförmåga är bra eller dålig så har banken rätt att neka lån.

En långivare som säger att du får låna pengar med betalningsanmärkning betyder inte att du får låna pengar ifall du har en betalningsanmärkning, utan att du hos denna långivare har chans till att kunna få låna pengar då andra banker sagt nej. Sedvanlig kreditprövning och bedömning av framtida återbetalningsförmåga görs dock alltid.

Lättare att låna pengar med säkerhet

Det är alltid lättare att få låna pengar om man kan lämna någonting som säkerhet för lånet. Säkerheten kan  bestå i en fastighet eller dyrbart föremål, eller en nära vän eller släkting som står som borgensman på ditt lån.