Snabblån eller kreditkort? För- och nackdelar

Snabblån och kreditkort kan i många fall påminna om varandra. Men vad skiljer egentligen de två lånetyperna åt? För att du ska kunna ta reda på vad som passar dig bäst har vi gjort en sammanställning med för- respektive nackdelar. Vår förhoppning här på Lånakuten är att du ska kunna välja det snabblån eller kreditkort som är bäst för dig.

Fördelar med snabblån

Det finns en rad fördelar med snabblån. Bland annat har långivarna en hög beviljandegrad vilket gör det möjligt för många människor att beviljas ett lån. Dessutom finns det väldigt många aktörer att välja mellan, klart fler än det finns aktörer som ger ut kreditkort.

Här på Lånakuten kan du dessutom jämföra snabblånen med varandra för att på så vis hitta det lånet som är allra billigast och bäst för dig.

Hela idén med snabblån är att du ska kunna få tillgång till pengar på ett snabbt och enkelt sätt. Därför erbjuder de allra flesta långivarna direktutbetalning. Det gör det möjligt för dig att använda pengarna bara några minuter efter att du skickade in din låneansökan.

Nackdelar med snabblån

Så vad finns det för nackdelar med snabblån? Den mest självklara är kostnaden. Snabblån har höga räntor och kan därmed bli väldigt dyra. Så länge du betalar lånet i tid är den höga räntan dock något missvisande. Detta eftersom räntan är angiven på årsbasis medan ett snabblån betalas av på ett par månader.

En annan nackdel kontra kreditkort är att du lånar ett förutbestämt belopp. Med ett kreditkort lånar du bara så mycket pengar som du faktiskt gör av med. Det innebär att du kan låna både för lite och för mycket pengar med ett snabblån, det är dock inte möjligt med ett kreditkort.

Fördelar med kreditkort

Precis som snabblån har fördelar finns det även en rad fördelar med kreditkort. En självklar sådan är att du bara lånar så mycket du handlar för. Du lånar inte några onödiga summor du egentligen inte är i behov av.

Att du dessutom har pengar tillgängligt precis när du vill gör att kreditkort passar utmärkt för dig som behöver en extra buffert. Du har alltid pengar tillgängligt och behöver därmed inte fundera på om du kan genomföra ett köp eller inte. Smidigare än så blir det inte.

Nackdelar med kreditkort

Precis som med snabblån finns även några nackdelar med kreditkort. En sådan är att du behöver hålla reda på ytterligare ett betalkort. I en tid där vi kan genomföra köp med hjälp av våra telefoner känns det nästan lite gammaldags att behöva ytterligare ett plastkort för att kunna handla på kredit.

Ytterligare en svaghet med kreditkorten är att det många gånger tillkommer extra kostnader utöver själva räntan. Det kan handla om alltifrån uttagsavgifter till valutapåslag när du använder kortet utomlands. Många kreditkort har även årsavgifter du måste betala vilket leder till högre kostnader än du först tänkt dig.

Välj det som passar dig

I det stora hela är både snabblån och kreditkort bra lånetyper. Vad som passar dig bäst är dock högst individuellt. Förhoppningsvis kan dessa för- och nackdelar ge dig en uppfattning av vad du helst vill ha. Så länge du har för vana att jämföra utbudet med varandra är vi säkra på att du kommer hitta något som passar dig alldeles utmärkt.