Snabblånen minskar under coronakrisen

De senaste månaderna har tusentals svenskar förlorat sina jobba och idag är cirka 8,4 procent av befolkningen arbetslösa. Under Coronapandemin har andelen lån minskat kraftigt, både vad gäller snabblån och bolån.

Coronapandemin har slagit till med full kraft mot Sverige och tusentals personer har förlorat sina jobb. Arbetslösheten är nu uppe i cirka 8,4 procent och den fortsätter att öka.

Det inkomstbortfall som många hushåll nu brottas med hade man kunnat tro skulle leda till en ökad belåning, där fler tar till lån för att betala sina skulder. Men vad vi på Lånakuten kan konstatera är att lånen uteblivit. Snabblån och andra högkostnadskrediter har minskat under krisen. Även större konsumtionslån har sett en minskning de senaste månaderna.

Även bostadsmarknaden går mycket tufft just nu och intresset av att köpa en ny bostad är inte jättehögt i dagsläget. Priserna fortsätter att sjunka och har den senaste tremånadersperioden sjunkit med omkring 2 procent i Sverige. Allra mest sjunker priserna på bostadsrätter i Stockholm och andra större städer.

Jämför aktörerna om du behöver låna pengar

Skulle du vara i behov av att låna pengar nu under krisen är det viktigt att du väljer en aktör med omsorg. Allt för att komma undan så billigt som möjligt.

Börja med att fundera på om du verkligen behöver låna pengar och i sådana fall hur mycket. Ju mindre pengar du behöver låna, desto bättre. Därefter bör du jämföra kostnaderna för ett lån hos olika långivare. Räntan kan skilja sig kraftigt åt, och vid en längre återbetalningstid kan bara några enstaka räntepunkter innebära stor skillnad i rena pengar.

Du bör dock inte bara jämföra räntorna med varandra eftersom det även kan tillkomma andra kostnader som gör totalkostnaden ännu dyrare. Exempelvis aviavgifter och uppläggningsavgift. Om du vill se vilket lån som har lägst totalkostnad ska du fokusera på den effektiva räntan i din jämförelse. Den räntan innefattar nämligen alla kostnader för lånet, både räntan och andra eventuella avgifter.

Låga räntor är att vänta framöver

Trots det tuffa läget är åtminstone räntorna på lån fortsatt låga. Så kommer det troligtvis även se ut ett tag framöver. Det sista Riksbanken vill göra är att höja räntorna för hushållen som då skulle få det ännu svårare att få ekonomin att gå runt. I början på juli kommer Riksbanken lämna sitt nästa räntebesked, men redan nu tyder det mesta på att reporäntan kommer lämnas oförändrad.