Var tredje svensk oroar sig över sin ekonomi

Var tredje svensk är orolig över sin ekonomi och många har fått försämrad psykisk hälsa på grund av sin ekonomiska situation. Detta kan visa sig på olika sätt, bland annat i form av sömnsvårigheter, stress och magont.

En ny rapport av YouGov på uppdrag av Anyfin visar att var tredje svensk oroar sig över sin egna privatekonomi och var fjärde upplever att deras hälsa påverkas negativt av sin ekonomi. Många vittnar bland annat om sömnsvårigheter, magont och stress.

Av de som oroar sig över sin ekonomi har fler än hälften samlat på sig konsumentkrediter, exempelvis högkostnadskrediter. Dessutom har var femte gjort köp med kreditkort eller på faktura trots att de egentligen inte borde.

Att låna pengar man inte har råd att betala tillbaka är aldrig bra och förutom att den egna hälsan kan påverkas riskerar man dra på sig skulder som går vidare till Kronofogden. Den som lånar pengar bör heller aldrig göra det utan att ha jämfört utbudet först. Det gäller särskilt smålån där räntan är hög, men numera finns goda möjligheter att jämföra lånen med varandra för att hitta det billigaste alternativet.

Nu kan du få tips på hur du tar kontroll över din ekonomi

Anyfin och Björn Hedensjö vill bidra till en bättre ekonomisk folkhälsa. Därför kan du nu, och under cirka 3 veckor framöver, få råd om hur du tar kontroll över din ekonomi. Initiativet kallas Budget Bootcamp och förutom att du lär dig ta kontrollen över din ekonomi hoppas man även att det kan leda till bättre psykisk hälsa.

Coronapandemin har lett till ökad oro

Tidigare studier som har gjorts visar att en stor del av den ekonomiska oro svenska hushåll upplever grundar sig i coronapandemin. Tusentals människor har förlorat sina jobb, andra har blivit permitterade, vilket lett till minskade inkomster och ökad ekonomisk oro. Coronapandemin är något vi lärt oss leva med, men likväl skapar det en oro i hushåll där inkomsten minskat kraftigt. Har man en familj att försörja eller är ensamstående kan en lägre inkomst påverka vardagen i allra högsta grad.