Vill du vara med i Lyxfällan?

yxfällan är programmet för dig som lånat pengar över din förmåga att betala

Tillhör du skaran som lever över din lön? Du shoppar med pengar du inte äger och brukar låna pengar för att finansiera din lyxkonsumtion? Du är inte ensam om att vilja vara med i lyxfällan.

Förskolläraren Diana var med i lyxfällan för att få hjälp att reda ut sin ekonomi. Som så många andra hade hon inte förstått hur passa allvarligt det var och hur mycket pengar hon gick minus varje månad.

När Diana blev föräldraledig fördrevs många stunder med nätshopping. Hon handlade kläder och smink för att liva upp sin vardag. När föräldrapenningen inte räckte till så började hon låna pengar till sin konsumtion. Snabblån 3000 kr här och snabblån 2000 kr där blev till slut en väldigt stor skuld.

Många små snabblån blir snabbt en stor skuld

Efter 3 år sitter nu Diana med en total skuld på över 200.000 kr där enbart ränta utgör hutlösa belopp. Hon avbetalar 11.5000 kr och går back 18.000 kr per månad. Har du också varit eller är i den sitsen så är du lång ifrån ensam.

Många ansöker till programmet Lyxfällan varje månad. Känner du att du har gjort allt som står i din makt för att reda ut din ekonomi? Har du helt enkelt inte koll på hur allvarlig situationen är?

Skicka in en ansökan till Lyxfällan. Det går även bra att skicka in en ansökan för någon annans räkning, som du tycker hamnat i en knepig sits.

Samlingslån och skuldsanering i lyxfällan

När man medverkar i Lyxfällan så går programledaren igenom hela din ekonomi. De granskar dina bankkonton och fakturor för att få en helhetsbild av hur det ser ut. Som du kanske har sett i programmet, så är den skuldsatte oftast inte medveten om hur pass stora utgifter hen faktiskt har. När varje månadsutgift och när tusenlapparna klistras upp på tavlan brister det oftast ut i gråt.

I de allra flesta fall kan lyxfällan hjälpa till. Man får börja med att sälja ut de grejer man äger som besitter något värde. Den extra teveapparaten och klädesplagg och prylar som inte är absolut nödvändiga säljs på loppis. Deltagarna uppmanas att söka extrajobb och att i första hand fråga släkt och vänner om räntefria lån.

Därefter ringer de runt och frågar om den som ställt ut fakturan är villig att förhandla om räntan och att eventuellt frysa skulden tills deltagaren kommit på fötter. Alternativet är en skuldsfinansiering eller skuldsanering hos Kronofogden.

Finns det fortfarande stora skulder kvar efter att alla ovan åtgärder är gjorda, då besöker de en bank för att diskutera ett samlingslån. Lyxfällan samarbetar med ett antal banker och man får känslan av att det är tack vare programmet som deltagaren blir beviljat ett lån med betalningsanmärkning och misskötta betalningar.

Tips! Vill du lära dig mer om privatekonomi kan vi rekommendera dig att besöka Finanstid.se och ta del av de senaste nyheterna om börs och finans.