Effektiv ränta för snabblån & privatlån

Effektiv ränta för snabblån betyder att man visar den faktiska (totala) kostnaden för lån utan uc. Detta gör det lättare att jämföra smslån med snabblån och privatlån.  Effektiv ränta kan vara jättesvårt att förstå om man läser det finstilta i ett låneavtal eller söker information på Internet. Grejen är att det egentligen inte är så krångligt som det låter.

Vi ska förklara så att du förstår och sedan blir det lättare för dig att hitta det billigaste snabblånet eller privatlånet. Detta genom att jämför de effektiva räntorna istället för att jämföra kostnaderna. Du kan då också se att det i vissa fall inte alls är dyrare med litet snabblån än ett stort privatlån där man delar upp betalningen på flera år.

Signera inte låneavtal innan du förstår innebörden

Bankerna (liksom politiker) ska alltid låta så ”viktiga” och prata i termer som ingen förstår. Många missförstånd skulle kunna lösas om alla pratade samma språk och inte använde fackspråk i vardagliga diskussioner. Om du inte jobbar i en bank så känner du heller inte till alla krångliga termer, utan skriver gladeligen under låneavtalet oläst utan en susning vad det egentligen handlar om.

Som blivande kund har du rätt att få förklarat för dig så att du förstår. Låt dem förklara vad räntorna och kostnaderna egentligen innebär. Förstår du inte fackspråket så be att få innehållet i avtalet formulerat på ett enklare sätt, antingen genom muntlig förklaring eller en ”översättning” på papper. Man ska aldrig skriva på något som man inte vet vad det innebär.

Du behöver inte beräkna effektiv ränta själv

När du tar ett snabblån eller ett lån utan UC så måste den effektiva räntan alltid framgå så detta behöver du inte beräkna själv. Detta klubbades i en lagändring 2010-12-09. Men för att förstå skillnaden mellan begreppen ränta: Effektiv ränta en beräkning av de TOTALA kostnaden för lånet. (Ränta, aviavgifter,uppläggningsavgift, osv) Detta beräknas genom en krånglig formel enligt ovan och omräknas till en årlig procentsats. Effektiv ränta ska inte förväxlas med årsränta. Den effektiva räntan innehåller inte andra kostnader än just ränta.

Så genom att jämföra den effektiva räntan för olika lån så kan man enkelt se vilket lån utan säkerhet, lån utan uc, kreditkort eller snabblån, som egentligen har lägst låneränta. Eftersom smslån och snabblån betalas tillbaka under kortare tid än privatlån så blir naturligt den effektiva räntan skyhög för lånet.  Detta eftersom kostnaderna i den effektiva räntan ändå beräknas som om lånet var på ett år.