Lån utan ränta

Är du på jakt efter ett lån vill du självklart hitta det billigastet tänkbara lånet. Men kan det rentav vara så att det är möjligt att låna utan ränta? Ja, så är det faktiskt. Hos ett fåtal långivare är det faktiskt möjligt att hitta räntefria lån. Att ett lån saknar ränta innebär dock inte alltid att det är helt kostnadsfritt.

 • Klara Lån
  Lånebelopp

  2 000 - 150 000 kr

  Ränta från

  2.99 - 39.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  Bara en kreditupplysning
  Endast en ansökan
  Individuell räntesättning
  Låna utan uc:
  Ja, Bisnode
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-10 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Ja,
  Uppläggningsavgift:
  0 kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 30 000 kr i 2 år. Nom. rörlig ränta 26,05 % Eff. ränta 29,4 % (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr) . Kostnad 1 617 kr/mån ( 24 avbetalningar). Totalt 38 808 kr.
  Det här är en högkostnadskredit

  Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Zmarta
  Lånebelopp

  5 000 - 600 000 kr

  Ränta från

  2.25 - 29.40%

  Åldersgräns

  18 år

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Nej

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  Jämför lån hos upp till 35 långivare
  En UC
  Du behöver ingen säkerhet
  Låna utan uc:
  Nej
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  1-20 år
  Ansök med BankID:
  Ja
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  0 kr
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 180 000 kr i 10 år. Nom. rörlig ränta 6,99% Eff. ränta 7,22% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr). Kostnad 2 549 kr/mån (120 avbetalningar). Totalt 243 435 kr.

Finns lån utan ränta?

Ett fåtal långivare erbjuder idag kunder möjligheten att teckna lån utan ränta. Det rör sig då oftast om mindre smslån utan ränta eller snabblån utan ränta. Större privatlån tar i regel alltid ut ränta för sina lån.

De långivare som erbjuder räntefria lån gör det inte över hela löptiden. I stället handlar det om att du tilldelas en räntefri period. I vissa fall kan det vara så att du får lånet helt räntefritt om du betalar tillbaka det inom 14 dagar, eller att du får rabatt på lånet om du betalar tillbaka det inom en viss period.

Att ett lån är räntefritt kan låta bra, men det finns även risker med dessa typer av erbjudanden. Mer om detta kan du läsa längre ner i texten.

Lån utan ränta och avgift i 14 dagar – låter bättre än vad det är?

En del långivare erbjuder lån utan ränta och avgift i 14 dagar, betalar du tillbaka lånet inom den perioden utgår ingen kostnad för lånet. Efter 14 dagar utgår däremot både ränta och övriga kostnader för lånet.

Sådana erbjudanden kan låta mycket lockande för dig som bara behöver låna pengar under en begränsad tid. Men kan det vara så att erbjudandet låter mer fördelaktigt än det faktiskt är?

Svaret på den frågan är ja. Enligt Konsumentkreditlagen har du som låntagare alltid 14 dagars ångerrätt på lån. Det innebär att du kan häva ditt lån upp till 14 dagar efter att du signerade dina lånehandlingar. Väljer du att häva lånet ska du återbetala hela lånebeloppet, däremot utgår ingen ränta eller andra avgifter.

Med den vetskapen kan man säga att alla lån egentligen är räntefria i 14 dagar. Och de lån som lockar med räntefria lån i 14 dagar erbjuder egentligen något som du har rätt till enligt lag hos i precis alla långivare.

Lån utan ränta i 14 dagar låter bättre än vad det är

Hur lånar jag utan ränta?

Att låna utan ränta skiljer sig inte från att ansöka om vilket annat lån som helst. De olika räntefria lånen kan dock skilja sig åt från varandra. En del långivare erbjuder helt räntefritt lån om du betalar tillbaka skulden inom 14 dagar, medan andra lockar med räntefria perioder. Ta reda på vad som gäller för just ditt lån och vilka övriga kostnader som eventuellt kan tillkomma. Du måste vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Så här hittar du det bästa lånet utan ränta

 • Jämför lån utan ränta på Lånakuten. Börja med att jämföra lånen här på Lånakuten för att hitta det som passar dig och dina behov bäst. Med lån utan ränta kan det tillkomma övriga avgifter. Därför är det alltid viktigt att jämföra lånens effektiva räntor med varandra för att verkligen hitta det billigaste. Den effektiva räntan avser alla kostnader för ett lån och är därför den räntesats som bäst kan tala om för dig vilket lån som är billigast.
 • Ansök om lånet. Klicka dig sedan vidare till långivarens hemsida och ansök om lånet. Att skicka in en låneansökan är mycket smidigt och tar inte särskilt lång tid.
 • Få besked och pengarna utbetalda. Inom kort får du besked på din ansökan och pengarna betalas ut. För snabblån utan ränta kan du ha pengarna på kontot direkt eller senast inom en bankdag.

Det kan bli en dyr affär att låna utan ränta

Ett lån som löper utan en räntesats kopplad till lånet kan låta som en bra affär. Men så är inte alltid fallet. Ett snabblån utan ränta har ofta andra dyra avgifter kopplade till lånet vilket i slutändan kan göra det mycket dyrare än ett vanligt privatlån. Övriga avgifter som ofta är kopplade till lån är startavgift och aviavgifter, dessutom kan en rad andra kostnader tillkomma om du inte betalar lånet i tid. Detta kan resultera att totalkostnaden blir väldigt hög för ett lån som från början såg ut att vara väldigt billigt.

Tips! Se upp för lockerbjudanden och läs alltid igenom lånevillkoren noggrant.

Lån utan ränta betyder inte kostnadsfritt

Att en långivare kan erbjuda en räntefri period eller en betalningsfri period må vara uppskattat, men mista det inte för att lånet är helt kostnadsfritt. De allra flesta långivare som erbjuder räntefria lån tar inte ut några extra avgifter, men det finns även aktörer som gör det. I dessa fall kan både startavgift och aviavgifter tillkomma. Därför är det viktigt att du läser igenom lånevillkoren ordentligt så att du inte drabbas av några negativa överraskningar.

Snabblån med betalningsfri månad

Flera snabblån erbjuder idag det som kallas för betalningsfri månad eller betalningsfri period. Många tror att det innebär att du inte behöver betala någonting på lånet under den perioden. Så är inte fallet. Hos nästan alla långivare som erbjuder betalningsfri månad måste du alltid fortsätta betala ränta och övriga avgifter på lånet, det enda du inte behöver göra är att amortera på lånet. På så vis blir alltså inte lånet kostnadsfritt utan du skjuter bara upp amorteringen till ett senare tillfälle.

De långivare som erbjuder betalningsfri månad har ofta diverse regler för hur denna förmån får utnyttjas.

 • Betalningsfri period är bara tillgängligt för befintliga kunder som haft sitt lån under ett visst antal månader (antalet månader varierar mellan långivarna).
 • Du kan bara utnyttja ett visst antal betalningsfria månader varje år.
 • Du får inte använda flera betalningsfria månader efter varandra.
Betalningsfri månad med snabblån?

Räntefria lån i marknadsföringssyfte

Räntefria lån är i huvudsak något långivarna använder sig av i marknadsföringssyfte. Att erbjuda ett räntefritt lån helt utan några dolda avgifter skulle långivaren inte tjäna några pengar på. De få långivare som erbjuder helt kostnadsfria lån gör det därför bara under en begränsad period, därefter börjat lånet kosta pengar igen. Sen finns det även långivare med räntefria lån men där långivaren tjänar pengar på alla övriga avgifter som tillkommer med lånet.

Begreppet lån utan ränta används främst för att locka till sig nya kunder, en långivare skulle däremot aldrig bedriva en verksamhet om man inte tjänade pengar på den. Det är kunskap som kan vara bra att ha med i bakhuvudet när du lånar pengar.

Lån utan ränta och UC

Långivare lockar inte bara kunder med räntefria lån. Ett annat tillvägagångssätt smålåneföretagen försöker attrahera kunder på är genom att erbjuda snabblån utan UC. En kreditupplysning utan UC registreras inte i UC:s register och påverkar således inte låntagarens kreditvärdighet. Det tillsammans med ett räntefritt lån är därför ett mycket attraktiv låneerbjudande.

Så får du låg ränta när du lånar pengar

Ett lån utan ränta behöver inte alltid vara det billigaste lånet om det tillkommer dyra avgifter. Då kan det i vissa fall vara bättre att satsa på ett lån med låg ränta. Du hittar lättast det billigaste lånet genom att ta hjälp av vår jämförelsetabell högst upp på sajten. Du kan även kontakta en låneförmedlare som hjälper dig hitta lånet med lägst ränta utan några avgifter.

Hur pass låg ränta du i slutändan får beror på många olika saker. Här kommer därför några knep på hur du kan sänka din ränta.

Låna med en medlåntagare

När du ansöker om ett lån kommer långivaren se till din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Det kommer sedan ligga till grund för vilken ränta du får. Om du väljer att ansöka om ett lån tillsammans med en medlåntagare är ni inte bara två som står på lånet, utan ni förbättrar även betalningsförmågan avsevärt. Detta bidrar till en ökad trygghet från långivarens sida och möjligheten att beviljas ett lån med låg ränta ökar.

Samla dina lån

Har du flera mindre dyra lån och krediter kan du samla dina lån för att på så vis sänka dina räntekostnader. Att samla lån innebär att du tecknar ett större privatlån som motsvarar dina sammanlagda krediters totala skuld. Men eftersom ett privatlån har lägre ränta än snabblån och små krediter får du lägre räntekostnader och kan därmed spara pengar varje månad.

Förbättra din kreditvärdighet

Vilken ränta du får baseras på din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga. Genom att förbättra kreditvärdigheten ökar inte bara dina chanser att beviljas ett lån, utan även möjligheten till en låg ränta.

Din kreditvärdighet kan du förbättra på flera olika sätt

 • Öka din inkomst
 • Minska dina utgifter
 • Undvik att dra på dig kreditupplysningar
 • Dra inte på dig betalningsanmärkningar
Förbättra din kreditvärdighet