Lån utan UC – Skillnad UC och kreditupplysning

Lån utan UC – Bra?

Varje gång det blir diskussioner om snabblån så kommer frågan om UC upp. För den oinsatte låter det helt horribelt att man kan ta lån utan uc och låna pengar utan kreditupplysning och det är heller inte sant. Det finns inget lånebolag i hela Sverige som lånar ut pengar utan att ta en kreditupplysning. Det finns dock många snabblån som inte tar UC.

Lån tar inte UC=Tar inte kreditupplysning=falskt

Skillnaden ligger i vilket kreditupplysningsföretag långivaren använder och huruvida detta påverkar ens framtida kreditvärdighet inför ett större lån, som vid köp av t.e.x hus, bil, lägenhet. Vi har försökt förklara detta inte bara en gång, utan ett flertalet gånger men frågan återkommer gång på gång. Den som använder sig av tjänster som snabblån vet vad jag pratar om. Andra som aldrig lånat pengar och tycker att det är det “fulaste” som finns har inte en susning om vad vi pratar om. De banker som ger ut bolån använder sig av UC, de till och med ÄGER kreditupplysningsföretaget UC och använder därmed sin egen tjänst. Sedan finns det många fler kreditupplysningsföretag som inte avänder UC utan tar kreditupplysning från annan tjänst, först och främst för att det är billigare. UC är dyra och att ta en kreditupplysning på en person kostar hundratals kronor per kreditupplysning.

Detta innebär dock inte att den som ansöker om ett snabblån som inte tar UC, inte förstör sin scoring vid frekvent lånande. Varje tagen kreditupplysning registreras som en “förfrågan” även hos de bolag som inte tar UC men då i det bolagets register och samma sak gäller där, att för många förfrågningar sänker kreditvärdigheten (via just det kreditupplysningsbolaget) och resulterar i slutändan till nekat snabblån vid för många ansökta snabblån under en viss tidsram.

De flesta fakturabolag använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC och köper du ofta saker mot faktura och dessutom tagit ett snabblån eller två så kanske snabblån nummer 3 inte beviljar dig lån.

Snabblån har inte längre samma ockerräntor som förr

Snabblån kostar idag inte lika mycket som lån utan uc gjorde för 8-9 år sedan. Det finns “räntefria lån” och möjlighet att låna några tusenlappar till lägre kostnader, så vi snackar inte längre om samma “ockerräntor” som förr. Det är inte heller längre lika “lätt att få” lån. Man måste ha deklarerat någon form av inkomst och pengarna kommer inte in på kontot inom 5 min som för några år sedan. Detta har reglerats i lagen. Den som ansöker lånet måste fylla i ett formulär om sin ekonomiska situation och det går inte att skicka ett enkelt sms och vips ha pengarna på kontot. Problemet med snabblån ligger inte enbart i lånens kostnader eller obefintliga kreditupplysningar utan även i oviljan att återbetala tillbaka sina lån. Att försöka ta ett nytt lån för att betala tillbaka ett förfallet lån kan både hjälpa och stjälpa.

Förbjud snabblån, hamburgare och leksaker av plast

Skulle Sverige styras av förbud för att människorna själva inte kan ta ansvar för sina handlingar så skulle vi snart leva i diktatur. Ska vi förbjuda Coca-Cola och hamburgare och annan fet och ohälsosam mat då överviktiga människor kan inte låta bli att förtära dessa om de finns tillgängliga. Vi får ju slutligen hjärtproblem av den ohälsosamma maten, vilket kostar samhället multum. Ska vi förbjuda leksaker då de innehåller plaster som orsakar cancer?

Förbjud bilar som går mer än 110 km/tim! Varför ska bilarna ha högre hastigheter då man ändå inte får köra fortare? Och det är ju farligt! Visst skulle det bli billigt för staten i fråga om sjukvårdskostnader om färre skadades i trafiken. Och förbjud snabblån för att det finns folk som inte förstår att ett lån ska återbetalas. Förbjud allt vetta! Svenska folket kan ju ändå inte ta egna mogna beslut och ansvara för sina handlingar.

Jovisst, de välbärgade, överklassen som tjänar lite mer än andra kanske, de är kanske lite smartare och vet vad som är bäst för DIG, du som precis blivit av med jobbet och inte har råd att betala hyran förrän socialbidraget kommer om några veckor. Du får ju inte ta ett tillfälligt lån hos Swedbank då de inte lånar ut så “lite” pengar under så kort tid och du får inte ta ett tillfälligt snabblån på 2000 kr då det inte är bra för dig. Det är bättre att låta hyresvärden ta tillbaka lägenheten och bo på gatan en månad tills pengar kommer för att sedan försöka hitta ett nytt boende. Nej visstja, om man är svensk medborgare får ju inte en lägenhet eller någonstans att bo, om man inte har ett jobb. Hm…… Kanske finns plats på något härbärge?

Vi säger inte att snabblån är det bästa alternativet eller BRA men folk som är emot snabblån måste förstå att det ibland är det enda alternativet som finns att tillgå, en livlina, såväl som den som använder snabblån måste förstå att det är ett lån som ska återbetalas och inte missbrukas.

Det är inte mitt fel att jag har 10 obetalda lån hos Kronofogden.

Man kan ibland i media läsa om någon som sitter med 10 eller fler obetalda snabblån och hamnat hos Kronofogden. Är det långivarens fel om man tar ett lån? Det står tydligt specificerat hos varje långivare vad lånet kostar och när det ska återbetalas. Det står tydligt att lån som inte återbetalas skickas till inkasso och beläggs med extra kostnader. Eller är det svenska regeringens fel? Eller ditt eget fel? Upp till diskussion!

Telefonräkningar hopar sig hos Kronofogden – Inte bara snabblån

Det hamnar flera ärenden hos Kronofogden varje år som gäller snabblån, och ÄNNU fler ärenden om obetalda telefonräkningar och framför allt obetalda underhållsbidrag till sina barn. Vänta, förbjud telefoner och att skaffa barn borde lagföras med förbud om man inte har råd att försörja dem!

Lånakuten är en informationsportal. Syftet är att visa vilka snabblån som kostar vad, vilka lån som är lagliga och har tillstånd att bedriva låneverksamhet enligt Finansinspektionens regler och vilka lån som är oseriösa och bör undvikas. Vi tror på information och kommunikation snarare än förbud.

Mvh
Lånakuten