Budget- och skuldrådgivning

Har du samlat på dig snabblån och andra skulder du inte kan betala? Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att hitta en väg ut ur skulderna och ta kontroll över din ekonomi. Det är helt kostnadsfritt och hjälpen finns att tillgå i alla kommuner. Du kan välja att vara anonym vid dina möten med budget- och skuldrådgivaren.

Budget ger koll på ekonomin

Det finns många vägar att ta på vägen till skuldfrihet. Antingen kan du be om hjälp i din hemkommun, eller så kan du själv prova olika steg att gå.

Du kan börja med att göra en budget. Till det finns flera tjänster på nätet, t ex Hallå konsument. I budget-tjänsten som tar ca 25 minuter, kan du räkna ut hushållets totala budget och få enklare se vart de stora utgifterna ligger och vad som skulle kunna förändras.

Det bästa för att få en verklighetsförankrad bild, är om du har tillgång till fakturorna från den senaste månaden. Har du inte det så du också prova dig fram med de schablonbelopp som anges och själv ändra så att det stämmer in på din egen ekonomi.

Sammanställ budget över snabblån, lån och krediter

Konsumenterna ger oberoende fakta och vägledning inom frågor som rör snabblån, krediter och försäkringar. De har ett verktyg som heter Lånelabbet som är bra till att få en bild över lånekostnader och till att beräkna hur olika räntor påverkar kostnaderna.

Få grepp om situationen – Samla alla skulder och lån

Det allra viktigaste till att börja med, är att ta reda på hur in situation ser ut. Har du kastat räkningar och fakturor och struntat i låneaviseringarna, så är chansen stor att skulderna är större än du tror.

  • Börja med att samla alla fakturor, gräv i byrålådorna och ring upp inkassobolagen och fråga hur det ser ut.
  • Därefter gör du en budget och kollar vart du hamnar. Är de fasta utgifterna mycket större än inkomsterna så gäller det att börja idag. Har du många små krediter kan det vara en bra ide att se sig om efter ett samlingslån och då är det bästa att ansöka via en låneförmedlare, där du får offert från flera banker.

Se till att ta grepp om situationen idag och börja det nya året med en ny, rannsakad privatekonomi!