Medlåntagare – vad är det och hur fungerar det?

En medlåntagare kan vara ett hjälpsamt alternativ om du har svårt att bli beviljad lån på egen hand. Antingen ett bolån eller någon typ av privat-/konsumtionslån. Här kan du läsa om vad som gäller för medsökande på lån och vad som är viktigt att tänka på.

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som står på ett lån – till exempel ett bolån eller privatlån – tillsammans med en primär låntagare, en huvudlåntagare. Ansvaret för att betala tillbaka lånet till banken delas alltid solidariskt mellan huvudlåntagaren och medlåntagaren, oavsett om medlåntagaren tar del av själva lånet eller inte. Det betyder att medlåntagaren är skyldig att betala all ränta och amortering själv om huvudlåntagaren inte kan.

När kan det vara aktuellt att använda medlåntagare?

Medlåntagare vid bolån eller annan kredit kan vara bra att använda om du av någon anledning har svårt att bli beviljad lån på egen hand. En medlåntagare fungerar med sin inkomst och det solidariska betalningsansvaret som en extra säkerhet för banken, och kan därmed öka dina chanser att få lån, såväl som förbättra de räntevillkor du erbjuds.

Några vanliga situationer där det kan underlätta att ha en medlåntagare är bland andra:

Låg kreditvärdighet

Låg kreditvärdighet kan bero på olika saker – till exempel att du har en betalningsanmärkning, många andra krediter eller att du är ung och inte har hunnit bygga upp ett starkt kreditbetyg ännu.

Första bostadsköpet

Många föräldrar går in som medlåntagare för att hjälpa sina barn in på bostadsmarknaden. Är du ung och ny på arbetsmarknaden, eller studerande, kan det vara mycket svårt att få första bolånet själv.

För låg inkomst

Dina möjligheter att få låna, och hur mycket du får låna, avgörs till stor del av hur din inkomst ser ut. Vill du låna mer än vad banken bedömer att du klarar av att betala tillbaka med den inkomst du har, kan en medlåntagare vara till hjälp. En medlåntagare är även förutsättning för att beviljas lån utan inkomst.

Saknar fast anställning

Hos många banker är en fast anställning ett grundläggande krav för att få låna – framförallt när det gäller bolån. Har du en visstidsanställning, är frilansare eller kanske helt saknar anställning är dina chanser att få lån på egen hand sämre.

Pensionär

Som pensionär kan du bedömas ha lägre kreditvärdighet eftersom du inte längre jobbar och har inkomst av tjänst. Saknar du dessutom egna tillgångar kan det vara bra att ha en medlåntagare för bättre chans att bli beviljad ett lån.

Vilka krav ställs på medlåntagare?

För att ett lån ska beviljas behöver medsökanden ha god kreditvärdighet, utan betalningsanmärkningar eller många kreditförfrågningar. En stabil inkomst är också ett krav, likväl som en bra ekonomi. Många banker vill också att en medlåntagare helst är make/maka, sambo eller annan nära familjemedlem.

Fördelar med att ha en medsökande på lån

  • Lättare att få ett lån beviljat – till exempel om man är ung och ny på arbetsmarknaden eller har gått i pension.
  • Kan ofta underlätta vid förhandling om ränta och villkor.
  • Lämpligt om man vill köpa något för gemensamt ägande då betalningsansvaret delas solidariskt mellan huvud- och medlåntagare.

Risker med att vara medlåntagare

En medlåntagare ger extra trygghet för såväl banken, som den primära låntagaren. Samtidigt innebär det en ansvarsskyldighet för den som går in som medlåntagare, med en del juridiska apsekter och risker som är bra att veta om.

Överväger du att bli medsökande på någon annans lån, eller funderar på att fråga om någon kan bli medsökande på ett lån till dig, är det viktigt du känner till följande:

  • Banken gör en fullständig kreditprövning av den som står som medsökande.
  • Medlåntagaren har lika stort återbetalningsansvar som huvudlåntagaren.
  • Kan den primära låntagaren inte betala ränta och amorteringar måste medlåntagaren betala allt själv.
  • Beviljas lånet måste även medlåntagaren skriva på låneavtalet.
  • Medlåntagaren står på lånet tills dess att det är återbetalt.
  • Lånet kommer att synas i kreditupplysningar – även för medlåntagaren

Sammanfattning

Att ha en medsökande på lån kan göra det enklare att bli beviljad ett bolån eller annan typ av kredit man annars inte skulle få på egen hand. Det ger ökad trygghet för både huvudlåntagaren och banken, men innebär också ett risktagande för medlåntagaren.

Vare sig du funderar på att gå in som medlåntagare eller be någon vara medsökande på ett lån till dig, är det viktigt att bägge parter känner till såväl de fördelar som nackdelar som finns.

Tips: Mer information om lån samt verktyg för att jämföra lånevillkor mellan olika banker hittar du hos Zensum.

Vanliga frågor om medlåntagare

En medlåntagare står på ett lån tillsammans med en primär låntagare och delar betalningsansvaret solidariskt med denne. Medlåntagaren är lika ansvarig för lånet som huvudlåntagaren.

En medlåntagare behöver ha stabil inkomst och god ekonomi. Många banker ser helst också att medlåntagaren är nära familjemedlem med huvudlåntagaren – till exempel make/maka eller förälder.

Reglerna kan se olika ut hos olika banker, men många accepterar som mest tre eller ibland fyra medsökande på ett lån.