Hemmasnickeriet ökar – så finansierar du kostnaderna

I och med pandemin började allt fler att snickra och renovera hemma. Det fick priserna att sticka iväg. Behöver du finansiera kostnaderna med ett konsumtionslån kan ett snabblån vara något för dig. Idag kan du få lånet utbetalt under både lördagar och söndagar.

Under pandemiåren exploderade svenskarnas intresse för att bygga och renovera. I takt med detta steg priserna på trävaror till rekordnivåer. Bara under det senaste året har priserna stigit med omkring 60 procent. Väljer vi att blicka tillbaka ännu längre är det mycket högre prisnivåer än så.

– Ser vi två år tillbaka så har de gått upp över 100 procent, säger Johan Freij, affärsområdeschef Skog och Lantbruk på Danske Bank.

Nu kommer dock indikationer på att priserna hos sågverken är på väg neråt igen. Enligt siffror från USA är priserna kraftigt på väg neråt vilket kan ge en indikation på hur marknaden kan komma att förändras i Sverige. Ser vi till siffrorna från USA kommer vi så småningom landa på siffror som motsvarar rekordnoteringarna från före pandemin.

Kan vara värt att avvakta med byggprojektet

Eftersom prognosen pekar mot billigare virke framöver kan det vara klokt för hemmasnickaren att avvakta med sitt byggprojekt ett par månader. Den som gör det kan spara mycket pengar på sitt bygge.

I dagsläget ligger priset på trallvirke med standarddimension på 19 kronor per löpmeter – det kan jämföras med 25 kronor som det kostade i maj månad.

Finansiera kostnaden med ett konsumtionslån

För lite större projekt sticker kostnaderna lätt iväg – det gäller alldeles oavsett om priserna på virke sjunker några kronor per löpmeter eller inte. Har du inte pengarna sparade sedan tidigare kan du välja att finansiera kostnaderna med ett konsumtionslån, förslagsvis ett snabblån.

Idag kan du teckna snabblån helg med utbetalning under både lördagar och söndagar. Då kan du komma igång med ditt projekt under din lediga helg. Glöm dock inte bort att jämföra långivarnas räntor och övriga kostnader. Precis som du vill hitta det billigaste virket vill du inte betala mer än du måste för finansieringen.