Lånevillkor

Det är viktigt att veta vilka villkor som gäller när man tecknar ett snabblån, både vad som förväntas av dig som låntagare men också vilka kostnader och avgifter som tillkommer till lånet. Vilka krav du som låntagare måste uppfylla för att beviljas ett lån varierar från långivare till långivare. I den här texten tänkte vi gå igenom de allra vanligaste kraven som ställs på dig som vill låna pengar.

Lånevillkor vid ansökan om snabblån

 • 18 år fyllda för att få låna pengar.
  Vissa långivare tillämpar högre åldersgräns, vanligen 20 år.
  Anledningen till att de flesta snabblån har en miniålder om 18 år beror på att kunder mellan 18-20 år ofta missköter att fullfölja låneavtalet och försummar sina inbetalningar
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogen
  Många snabblån godkänner och beviljar lån om du har en eller ett fåtal betalningsanmärkningar, men skuldsaldot hos Kronofogden måste vara slutbetalt och ligga på 0 kr. Ett befintligt skuldsaldo betyder automatiskt avslag på låneansökan. Vet du om att du har ett skuldsaldo, bespara dig kreditförfrågningar genom att vänta med låneansökan till dess att skuldsaldot betalats och försvunnit.
 • Inkomst i någon form
  Som inkomst räknas att pengar regelbundet inkommer ditt konto. Det kan vara lön från arbete, från eget företag, pension, sjukpenning för den som är långtidssjukskriven, föräldrapenning, mm
 • Svenskt medborgarskap
  För att få pengar utbetalda ska du vara skriven i och bo i Sverige
 • Svenskt bankkonto
  Du behöver äga ett svenskt bankkonto dit lånet ska utbetalas
 • Godkännande av avtal
  Du måste läsa lånevillkoren och intyga att du har förstått dem innan du går vidare till signering. Du godkänner att följa avtalet om amortering, samt även att en kreditupplysning får tas där långivaren får inhämta information om din ekonomiska situation. Det finns lån utan UC och i dessa fall tas vanligen upplysning från Creditsafe.
 • Legitimering
  Ett beviljat lån måste signeras av låntagaren personligen. Numera gör det oftast via BankID eller E-legitimation. Ibland går det att få avtalet hemskickat för signering, men det är snart borttaget. Vissa långivare ger dig möjligheten att via deras sajt, logga in till din Internetbank, för att på så sätt visa att du äger ett svenskt konto i ditt namn. De allra flesta godkänner även Nordeas personkonto (det som är samma kontonummer som ditt personnummer) som legitimering.