När är börsen öppen?

För dig som investerar på börsen kan det vara intressant och bra att känna till när börsen är öppen och när den är stängd. Börsens öppettider är lite olika beroende på vilken börs, och i vilket land, du tittar på. Börsernas öppettider är också olika beroende på vilken veckodag det är och om det är en helgdag. Oftast är börserna öppna kontorstider.

En order om att köpa eller sälja aktier kan läggas trots att börsen är stängd men dessa ligger då vilande tills följande gång börsen är öppen. Ibland är börsen öppen så kallade halvdagar vilket betyder att den stänger tidigare än vanligt. Under helgdagar och röda dagar är börserna stängda. Avvikande öppethållningstider kan vara olika i olika länder och för olika börser.

De nordiska börsernas öppettider

Stockholmsbörsen Nasdaq Stockholm och Helsingforsbörsen Nasdaq Helsinki är öppen vardagar måndag till fredag mellan klockan 09.00 och 17.30. Under helgen, lördag och söndag, samt under helgdagar är både Stockholms- och Helsingforsbörsen stängda. I Danmark är Köpenhamnsbörsen öppen måndag till fredag mellan klockan 09.00 och 17.00. Oslobörsen i Norge är öppen från måndag till fredag mellan klockan 09.00 och 16.25.

Öppettider för börserna runt om i världen

I övriga Europa har de flesta börserna också öppet måndag till fredag klockan 09.00 till 17.30. Enligt svensk tid är börserna i USA och Kanada öppna vardagar mellan klockan 15.30 och 22.00. Dessa börser är också stängda under helgdagar men man bör komma ihåg att dessa helgdagar nödvändigtvis inte är de samma som de nordiska eller europeiska helgdagarna. I Asien och Mellanöstern är det vanligt att börserna håller stängt under lunch. Här varierar öppettiderna mellan de olika länderna, men exempelvis Tokyobörsen är öppen 02.30 till 09.00 svensk tid.