Stigande priser riskerar göra semestern dyrare än vanligt

Under vår och sommar har stigande priser varit ett hett ämne. Alltifrån stigande livsmedelspriser, bränslepriser och elpriser har varit mycket omdebatterat. Lägg därtill en höjd styrränta och du förstår att priserna för hushållen har ökat markant under året.

Med höjda priser riskerar årets semester bli dyrare än planerat. Många hushåll planerar för utlandsresor och andra aktiviteter under sina lediga veckor. När nu priserna ökar riskerar semesterbudgeten att spricka med råge. För hushåll som bokat sina resor för länge sedan och inte har något avbokningsskydd kan ett snabblån bli lösningen för att täcka upp för alla oförutsedda kostnader.

Semestra på en budget

Har stigande priser påverkat dig och dina semesterplaner? Var bara lugn det finns goda möjligheter att semestra på en budget. Nedan följer några tips på roliga aktiviteter som inte behöver kosta skjortan.

  1. Sola och bada. Åk till närmaste badplats och sola och bada. Det hör sommaren till.
  2. Turista i din egen stad. Du behöver inte åka iväg för att kunna semestra. Gå på museum, kaféer eller några roliga evenemang i din egen hemstad.
  3. Ta tåget runt om i Sverige. Res med tåg i Sverige och bo på vandrarhem. Det finns mängder av vackra ställen i vårt avlånga land dit du kan ta dig med tåg.

Håll koll på kostnaderna och undvik ekonomiska bekymmer

Med stigande priser behöver du som konsument vara mer uppmärksam på kostnaderna och ha stenkoll på den egna privatekonomin – annars riskerar du hamna i ekonomisk knipa i slutet på månaden.

Särskilt utsatt är du som har små marginaler och redan höga utgifter. Ett bra tips kan därför vara att göra en budget för att få bättre koll på var dina pengar tar vägen. Har du möjlighet att skära ned på några onödiga utgifter kan det vara att föredra.

Det kan exempelvis vara streamingtjänster som inte används, mobilabonnemang med mer surf än nödvändigt eller stora klädinköp varje månad. Några hundralappar här och där blir snabbt mycket pengar.