5 tips på roliga sommaraktiviteter

Har du svårt att komma på vad du ska göra i sommar? Här kommer 5 tips på sommaraktiviteter från norr till söder.

1. Åk till Gotland och Visby

Ett besök till Gotland lockar såväl stora som små. Med en storslagen natur och en av Sveriges mes solsäkra platser är du garanterad en härlig vistelse. Visby är vårt lands mest bevarade medeltida stad som sedan 1995 ingår i Unescos världsarvslista.

Under sommarmånaderna hålls en rad olika evenemang, såsom Almedalsveckan och medeltidsveckan. Under semestern kommer många svenskar hit och det bidrar till att trissa upp priserna på hotell. Vill du göra ett klipp bör du se dig om efter alternativ utanför staden.

Tips! De höga priserna påverkar många hushåll. Det finns möjlighet att finansiera resan med ett snabblån, under förutsättning att du kan betala tillbaka skulden i tid.

2. Kolmårdens djurpark

Strax norr om Norrköping ligger Sveriges största djurpark: Kolmården. Sedan starten 1965 har djurparken lockat mängder av besökare och under sommarmånaderna uppskattas besöksantalet till 700 000. Idag har Kolmården omkring 80 olika arter, varav flera är utrotningshotade.

Utöver djurparken kan Kolmården även erbjuda ett resorthotell, delfinshow, temaparken Bamses Värld och berg- och dalbanor.

3. Pite Havsbad – Norrbottens riviera

Är sol och bad något som lockar kanske Pite havsbad kan vara värt ett besök? Norrbottens riviera som det också kallas erbjuder en kilometerlång sandstrand och har vid flera tillfällen haft Sveriges varmaste badvatten.

Pite havsbad ligger strax utanför Piteå och har sedan 40-talet utvecklats rejält. Från ett fåtal campingstugor och en kiosk är området numera packat med underhållning i form av golf, gokart, äventyrsbad och spa.

4. Kebnekaise – Sveriges högsta berg

För den äventyrslystna kanske Kebnekaise är det som förgyller semestern. Sveriges högsta berg ligger i Kiruna kommun och består av tre toppar. Nordtoppen är idag den högsta toppen med sina 2096 meter – tidigare var sydtoppen högst men fick se sig passerad 2019. Sedan mätningarna startade för över 50 år sedan har sydtoppen minskat med 24 meter. Den första bestigningen av Kebnekaise skedde i slutet på 1800-talet.

5. Österlen – naturskönhet i sydöstra Skåne

I sydöstra Skåne hittar du Österlen. Ett område känt för sin vackra natur, jordbruksbygd och pittoreska kustsamhällen. På Österlen finns mängder av saker att se.

För att nämna några

  • Ales Stenar. I Kåseberga, Ystads kommun, hittar du denna skeppssättning bestående av 59 stenar daterade till vendeltiden, med start 550 e.Kr.
  • Stenshuvud. Nationalpark med sydlig exotisk karaktär och stor biologisk mångfald.
  • Kiviks musteri. Den lilla orten Kivik är mest känd för sin äppelodling och det familjeägda musteriet. Har du vägarna förbi Österlen är Kivik ett självklart stopp.