Samlingslån – en snabbguide

Om du har en del krediter och smålån som ligger och tickar varje månad så är du långt ifrån ensam. Numera så är det relativt vanligt att vi svenskar köper både varor och tjänster på avbetalning. Detta kan i sin tur sedan leda till att man betalar mer än vad man behöver varje månad i dyra avbetalningar.

Som tur är så finns det en lösning på detta. Detta är dock inte någon universallösning som fungerar för alla, men i många fall så kan ett samlingslån bidra till att man sparar en del pengar sett över tid. Samtidigt så är det inte särskilt ovanligt att man har en del frågor kring hur samlingslån fungerar. I den här texten kommer du därför att få reda på lite grundläggande information kring samlingslån, vad man ska tänka på, samt för vilka den här typen av lån kan passa.

Vad är ett samlingslån?

Precis som namnet skvallrar om så är samlingslån en typ av lån där man samlar ihop dyra lån och krediter under ett paraply. Man tecknar upp sig på ett privatlån, antingen hos en bank eller en privat långivare, för att sedan använda pengarna som man får ut för att betala av alla sina mindre lån.

På så sätt så kan man i vissa fall få ner sina månadskostnader, samtidigt som man också minskar på mängden administration som man behöver göra i samband med att man betalar av lån och krediter.

Hur hittar man det bästa samlingslånet för sin egen situation?

Idag så erbjuder en lång rad olika långivare möjligheten att teckna upp sig på olika lån. På grund av det enorma utbudet som finns så kan det också vara svårt att hitta ett lån som passar väl in på ens egen ekonomi utan att man ska bli överväldigad. 

Det absolut bästa sättet att navigera sig igenom den djungeln av erbjudanden som finns är att använda sig av en jämförelsehemsida som finansruset.se. På så sätt så kan man skaffa sig en bra överblick kring det som finns och kan sedan i lugn och ro välja ut det lånet som passar bäst.

Hur hittar man det bästa lånet

Varför är det nödvändigt att jämföra lån?

Detta har först och främst att göra med att räntan från långivare till långivare kan variera rätt rejält. Även om det oftast enbart skiljer sig några procentenheter från långivare till långivare så är dessa få procentenheter ofta det som gör det möjligt att faktiskt spara in pengar på att samla sina lån.

Precis som med alla lån så vill man också hitta någonting som är så förmånligt som överhuvudtaget möjligt. Om du vill samla dina lån till bra ränta så är jämförelsesidor som den vi länkat till här en oerhört bra resurs att använda sig av. Detta gäller självklart alla olika typer av lån men är extra viktigt när det gäller samlingslån.

Nedan är en video från Finansruset.se som förklarar hur man enklast hittar rätt samlingslån: 

Hitta rätt samlingslån

Innan du tecknar lånet

Innan du tecknar lånet så finns det två saker som är väldigt viktiga att göra för att säkerställa att utfallet blir så bra som möjligt. Den första är att du sätter dig ner och räknar på att du faktiskt kommer att spara pengar.

Det är väldigt lätt hänt att man blir inlockad av erbjudanden som utlovar guld och gröna skogar, men det är inte alla situationer som faktiskt förbättras av att man samlar alla sina lån o krediter.

Den andra är att man har läst igenom villkoren för lånet som man väljer noggrant. Det händer att lån på den svenska lånemarknaden stiger i räntekostnader ju längre som lånet är aktivt och det är oerhört viktigt att du ser till att du har förstått alla villkor som lånet för med sig.