Låna med skuld hos Kronofogden

De allra flesta långivarna beviljar inte lån om du har en skuld hos Kronofogden. Ett fåtal aktörer kan dock hjälpa dig med, då rör det sig oftast om så kallade omstartslån. Tanken med dessa typer av lån är att hjälpa dig få ordning på din ekonomi. Syftet är inte att öka din skuld ytterligare, utan snarare att samla ihop dina dyra lån i ett samlingslån med bättre lånevillkor.

Att låna med skuld hos Kronofogden har setts som en omöjlighet för många, men det finns faktiskt några långivare som beviljar lån trots skuld hos Kronofogden. Det finns så väl snabblån som privatlån och bolån att ansöka om.

Har du en skuld hos Kronofogden och är i behov av ett lån får du dock räkna med en högre ränta än om du varit skuldfri. Du utgör trots allt en större risk för långivaren. Men tänk på att aldrig låna pengar om du inte kan betala tillbaka dem, det är särskilt viktigt för dig med skuld hos Kronofogden. Undvik även att ta lån för att betala andra skulder, det leder ofta till en ond cirkel som blir svår att ta sig ur.

En skuld hos Kronofogden kan i framtiden leda till en betalningsanmärkning. Det är en notering på att du inte skött ditt betalningsansvar. Med en sådan anmärkning får du det svårare att låna pengar, teckna abonnemang och liknande.

Har du svårt att ta dig ur den skuldfälla du hamnat i och inte får låna pengar kan du ansöka om skuldsanering. Då behöver du bara betala delar av din skuld under ett antal år. Därefter är du skuldfri och kan låna pengar igen.

Låna med skuld hos Kronofogden

Går det att ta lån trots skuld hos Kronofogden?

Även om det är betydligt mycket svårare att låna med en aktiv skuld hos Kronofogden är det fullt möjligt. Det finns ett fåtal aktörer på den svenska lånemarknaden som beviljar lån trots Kronofogden.

Alla kan inte ta ett lån med skuld hos Kronofogden, det beror till stora delar på hur stor skulden är, om du har flera skulder och om du har någon betalningsplan för att bli skuldfri. Det är exempelvis mycket svårare att beviljas ett lån om du har skulder på flera hundra tusen kronor än om din skuld bara är på ett par tusenlappar.

I slutändan kommer långivaren alltid basera sin bedömning på din kreditvärdighet. Om du kommer ha svårt att uppfylla din betalningsskyldighet kommer du inte få låna några pengar.

Något som kan förbättra dina chanser att få låna är om du kan visa upp en plan på hur du ska bli skuldfri för långivaren.

Om du inte får låna på grund av din skuld hos Kronofogden kan du be om att få låna pengar av familjen eller en vän. Fördelen med att låna av någon du känner är att du oftast slipper både ränta och någon återbetalningstid. Då kan du betala tillbaka pengarna i din takt och du behöver inte betala tillbaka mer pengar än du lånat.

quote
En långivare gör alltid
en individuell bedömning av just din specifika situation.

Vilka olika typer av lån kan jag få?

Numera finns det en mängd olika låneformer att välja mellan. Vid en första tanke kan man tro att det är lättast att beviljas snabblån eller privatlån med skuld hos Kronofogden, men faktum är att du faktiskt kan låna till bostad även om du har en skuld hos Kronofogden.

En bank som är känd för att hjälpa personer med betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden är Bluestep. Banken erbjuder kunderna både bolån, privatlån och möjligheten att samla lån. Det Bluestep gör är att man beviljar ett något högre lånebelopp än du faktiskt ansökt om. Sedan används en del av lånet för att betala av din befintliga skuld.

Som alltid när du lånar pengar påverkas din ränta av din ekonomiska situation. Om du har en skuld hos Kronofogden är ekonomin inte på topp och därför får du också räkna med en ganska hög ränta. Men återigen görs en individuell bedömning, klart är i alla fall att storleken på din skuld påverkar kostnaden för lånet.

Kan jag få CSN-lån med skuld hos Kronofogden?

Varje år gläds tusentals svenskar över att ha kommit in på sin drömutbildning. Men med studierna tillkommer ett nytt problem. Hur de ska få ihop pengar för att klara vardagen? Detta gäller särskilt för personer som tvingas flytta till en annan ort för att studera. Om du inte har möjlighet att jobba extra eller en familj som kan försörja dig under studierna kommer du behöva ta ett studielån hos CSN.

Ett CSN-lån är ett mycket fördelaktigt lån som du kan ta när du pluggar, det är dock under förutsättning att du klarar studierna. Till skillnad från många andra typer av lån kan faktiskt ta ett sådant lån med skuld hos Kronofogden. Det gör det möjligt för dig att studera även om du vid ett tidigare tillfälle misskött ditt betalningsansvar. Det är däremot inte möjligt att ta ett CSN-lån om du har ett tidigare studielån som inte är betalt och har gått vidare till Kronofogden.

Skuld hos Kronofogden kan leda till betalningsanmärkning

En skuld hos Kronofogden gör det inte bara svårare att ta lån. Den för även med sig många andra nackdelar. En sådan är att myndigheten kan begära utmätning av dina föremål. Det innebär helt enkelt att Kronofogden tar reda på vilka tillgångar du har och säljer sedan föremålen via anbud eller auktion. Pengarna som kommer in används för att betala av din skuld.

Men en skuld hos Kronofogden kan även leda till en betalningsanmärkning. Det är en notering på att du misskött dina betalningar och den syns vid framtida kreditupplysningar. En betalningsanmärkning gör det svårt att beviljas lån i framtiden, teckna hyreskontrakt, abonnemang med mera.

Tips! Det finns ett fåtal långivare som beviljar lån med betalningsanmärkning.

Det är inte Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar

En vanlig missuppfattning som finns är att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Det är dock felaktigt. Det är faktiskt kreditupplysningsföretagen som utfärdar betalningsanmärkningar på uppmaning av Kronofogden.

Från det att betalningsanmärkning blir synlig finns den kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år.

Då ska du inte låna med skuld hos Kronofogden

Har du en skuld hos Kronofogden är det ett bevis på att du misskött ditt betalningsansvar. Antingen på grund av slarv eller på grund av bristande ekonomi, men med tanke på att det krävs många steg innan du hamnar hos Kronofogden beror de flesta fall på dålig ekonomi.

Om du är i en sådan situation bör du inte ta nya lån även om du beviljas ett. Det är bättre att du får ordning på din ekonomi först innan du ansöker om ett nytt lån. En bra tumregel är att aldrig låna mer än du klarar av att betala. Även om du tar ett lån vill du ha möjlighet att spara pengar och ha en bra vardag. Om alla pengar går åt till att betala skulden kommer din ekonomi bli extra ansträngd om räntan höjs.

Så hamnar man hos Kronofogden

Du hamnar inte hos Kronofogden bara genom att missa att betala en faktura. Det är många steg som krävs innan du hamnar i en sådan situation.

Nästan alla långivare börjar med att skicka ut en betalningspåminnelse om du är sen med att betala din faktura. Betalar du fortfarande inte den kan långivaren skicka ärendet vidare till ett inkassobolag som försöker driva in skulden. Inkassobolaget skickar då ut ett inkassokrav om att du har en skuld att betala. Med detta medföljer ytterligare kostnader i form av en inkassoavgift.

Skulle inte inkassobolaget lyckas driva in skulden kan långivaren skicka ärendet vidare till Kronofogden. Då tillkommer ytterligare kostnader. Kronofogden är dessutom den enda instans som har möjlighet att driva in skulden genom så kallad utmätning. Då värderas dina föremål och Kronofogden tar föremål till ett värde som motsvarar din skuld och säljer dessa på auktion eller via anbud.

Om din skuld är väldigt hög riskerar du att förlora både bostad och bil i utmätningen.

Så hamnar man hos Kronofogden

Bli fri från Kronofogden med en skuldsanering

Personer som blivit skuldsatta kan ibland se sina skulder växa nästintill okontrollerat. Då är det svårt att se något ljus i tunneln och en vardag fri från Kronofogden. Men det finns faktiskt ett sätt att bli skuldfri. Du kan ansöka om en skuldsanering.

Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under ett antal år. Därefter stryks resterande delen av skulden och du är skuldfri. Men för att överhuvudtaget beviljas skuldsanering måste du ha försökt lösa ditt problem själv. Du måste även uppfylla Kronofogdens krav.

Några krav för att få skuldsanering

  • Du kommer inte kunna betala av dina skulder på flera år.
  • Skuldsanering är rimligt i förhållande till din ekonomiska situation.
  • Du bor, arbetar och har skulder i Sverige.

Om du beviljas skuldsanering kommer uppgifterna sparas i kreditupplysningsföretagens register i fem år.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att det är fullt möjligt att låna med en skuld från Kronofogden även om det inte finns så många långivare att välja mellan. Du får dessutom vara beredd på att räntan blir högre än om du lånat utan att ha haft någon skuld. Hur hög ränta du får beror på din ekonomiska situation och vilken långivare du ansöker om lånet hos.

Bara för att långivaren godkänner låntagare med skulder hos Kronofogden betyder det inte att du kommer få något lån. Det görs alltid en individuell bedömning som du måste klara innan du får något lån beviljat. Du måste ha den ekonomi som krävs för att kunna betala av lånet.

Tips! Det är lättare att beviljas lån på lägre belopp.

Värt att notera är att vi inte råder någon med en skuld hos Kronofogden att låna pengar om personen i fråga inte har ekonomin för det. Du ska aldrig låna pengar om du inte har råd att betala tillbaka skulden, det gäller oavsett om du har någon skuld hos Kronofogden eller inte. Tänk även på att inte ta ett större lån än du klarar av att betala. Du vill inte hamna i djupare skuldsättning än du redan är i.

Vanliga frågor om att låna med skuld hos Kronofogden

Ja, vissa långivare beviljar lån med borgensman. Har du en skuld hos Kronofogden kan det öka dina chanser att få ett lån. En borgensman är en person som går i borgen för dig att lånet kommer betalas i tid. Om du inte betalar skulden blir borgensmannen i stället betalningsskyldig. På så vis fungerar det som en extra trygghet för långivaren som lånar ut pengar.

Hur mycket du kan låna med en skuld hos Kronofogden varierar mellan olika långivare och beroende på din ekonomi. Med tanke på att du kan beviljas bolån trots en skuld hos Kronfogden kan du som mest låna miljonbelopp. De flesta långivarna ger dock ut mindre lån på bara några tusen kronor.

Det finns en del långivare som låter dig låna pengar även om du har både en betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden. Du är dock inte garanterad något lån, det görs alltid en individuell bedömning av din betalningsförmåga.

Ja, vissa långivare erbjuder lån som du kan använda för att lösa din skuld hos Kronofogden. Tänk dock på att betala den skulden i tid så inte även den går vidare till Kronofogden.