Snabblån – Bäst i test

Det finns mängder av snabblån att välja mellan, men det är svårt att veta vilken långivare som är bäst för dig. Vi har låtit genomföra ett test för att ta fram tre långivare som vi tycker erbjuder Sveriges bästa snabblån 2024.

Bästa snabblånet 2024

Marknaden för snabblån har fullkomligt exploderat de senaste tio åren. De flesta lånen påminner om varandra både vad gäller lånebelopp, kostnader och villkor vilket gör det svårt att urskilja det bästa snabblånet.

För att hjälpa dig presenterar vi här de bästa låneerbjudandena på nätet idag. Det rör sig om tre populära snabblån som alla har en lång erfarenhet av branschen med en stor kundkrets. Vår förhoppning är att det ska göra det enklare för dig att fatta ett beslut och göra ett klokt val.

Populära snabblån med olika egenskaper

Det finns idag mängder av populära snabblån där olika egenskaper lockar till sig olika låntagare. En del värdesätter långivare med låg ränta medan andra anser att en kreditupplysning utan UC är det bästa alternativet för dem.

I de fall du inte delar vår uppfattning om vilket snabblån som är bäst kan du alltid göra en egen jämförelse och komma fram till vilket lån som passar dig. På vår sida om snabblån kan du jämföra alla populära snabblån på den svenska marknaden.

Så här vi gjort testet

Så har vi gjort testet

För att ta fram det bästa snabblånet 2024 har vi valt att jämföra långivarna inom sex olika kategorier.

Vi har valt att titta på följande

 • Lånebelopp
 • Räntor och avgifter
 • Utbetalningstid
 • Villkor
 • Utan UC
 • Kundtjänst

I vår jämförelse har vi inte gjort skillnad på vanliga klassiska snabblån och kontokrediter. I stället har vi valt att klassa alla smålån med räntor över 20 procent som snabblån, vare sig du får hela lånebeloppet utbetalt eller göra egna uttag från din beviljade kredit.

Lånebelopp

Här beskriver vi långivarnas utbud. En del aktörer har valt att specialisera sig på små belopp på upp till ett par tusenlappar medan andra erbjuder snabblån upp till 50 000 kronor. Vilket som är det bästa snabblånet för dig beror på hur mycket du behöver låna, men ju större spannet är mellan lägsta och högsta lånebelopp desto fler låntagare kan långivaren locka till sig.

Räntor och avgifter

Den kanske allra viktigaste aspekten när det kommer till valet av snabblån. I vår jämförelse av snabblånens kostnader har vi valt att fokusera på såväl räntan som övriga avgifter för att du ska få en bra uppfattning om vilket lån som har lägst totalkostnad.

Tänk dock på att räntan anges på årsbasis medan lånen oftast betalas tillbaka inom några månader. Det gör att räntan kan framstå som något missvisande.

Du bör även ha i åtanke att det finns många långivare som tillämpar individuell räntesättning där din kreditvärdighet avgör vilken räntesats du får. I dessa fall tenderar små lånebelopp leda till en högre räntesats än vad ett större lån gör.

Räntor och avgifter

Utbetalningstid

De flesta som ansöker om snabblån värdesätter en smidig utbetalning. Men utbetalningstiden varierar mellan olika långivare där det i vissa fall kan ta ett par dagar innan du som låntagare har pengarna på kontot, medan det hos andra aktörer sker inom några få minuter.

I vår kartläggning för att hitta det bästa snabblånet har vi premierat långivare som kan erbjuda smidiga och effektiva utbetalningar till en så stor del av kunderna som möjligt.

Villkor

Alla långivare ställer krav på dig som låntagare. Hur kraven ser ut kan däremot skilja sig åt mellan olika långivare.

Vanliga krav

 • Du måste vara över 18 år
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Ha svenskt bankkonto
 • Ha en stadigvarande inkomst
 • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

När det gäller villkor sätter vi inte något betyg. Att en låntagare inte beviljar dig ett lån på grund av tuffa krav behöver inte vara något negativt. Det kan i stället skydda dig mot att hamna i djup skuldsättning.

Utan UC

Alla långivare är enligt lag skyldiga att genomföra en kreditupplysning på dig som låntagare för att fastställa din betalningsförmåga. Vilket företag som gör denna upplysning är dock upp till långivaren att bestämma. Inom snabblån är det vanligt förekommande att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör upplysningen.

Huruvida långivarna använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC eller inte kommer inte betygsättas. Däremot är det information som kan vara nyttig att ha för dig som låntagare eftersom det många gånger är lättare att beviljas ett snabblån utan UC. Mer om detta kan du läsa på vår sida om lån utan UC.

Kundtjänst

En del värdesätter möjligheten att enkelt kunna komma i kontakt med långivaren. Därför har vi jämfört kundtjänsten utifrån antalet kontaktvägar och öppettider. Med flera kontaktvägar och långa öppettider kan du som låntagare enkelt ta kontakt med långivaren när det passar dig och på det sätt du känner dig mest bekväm med.

Bäst i test 2024

Utifrån ovanstående kategorier väljer vi att lyfta fram Monara, Lumify och Tryggkredit som landets bästa snabblån 2024. Läs mer om de olika långivarna och deras erbjudanden och se vilken aktör som passar dig bäst.

Monara – Bästa snabblånet 2024

 • Monara
  Lånebelopp

  1 000 – 30 000 kr

  Ränta från

  26.50%

  Åldersgräns

  20 år

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  Betala bara för krediten du använder
  Ingen UC
  Inga övriga avgifter
  Låna utan uc:
  Ja,
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  – år
  Ansök med BankID:
  Nej
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 10 000 kr i 1 år. Nom. rörlig ränta 26.50% Eff. ränta 29,97% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr). Kostnad 958 kr/mån (12 avbetalningar). Totalt 11 493 kr.
 • Monara

  Monara erbjuder en kontokredit vi vill lyfta fram som marknadens bästa snabblån. Bakom varumärket står BSA Finance AB, ett konsumentkreditinstitut som följer svensk lagstiftning och står bakom Finansinspektionens tillsyn. Nedan följer mer information om lånet och vad du som låntagare kan vänta dig om du bestämmer dig för att ansöka om ett snabblån från Monara.

  Lånebelopp

  Monara erbjuder ett lånebelopp på 1 000 – 30 000 kronor med en flexibel återbetalningstid. I och med att Monara erbjuder en kontokredit gör du själv uttag utifrån din beviljade kredit. I takt med att du betalar tillbaka ditt lån frigörs ditt kreditutrymme och du kan göra ytterligare uttag vid behov.

  Räntor och avgifter

  Monara erbjuder en fast nominell årsränta på 26,50 procent. Klart lägre än hos många av sina konkurrenter. Lägg därtill att det varken tillkommer någon uppläggningsavgift eller aviavgift vilket gör det möjligt att hålla nere totalkostnaden till relativt låga nivåer.

  Utbetalningstid

  När du tecknar ett lån hos Monara betalas pengarna ut direkt till dig med ett bankkonto hos någon av storbankerna. Det gör att du kan få tillgång till pengarna precis när du behöver dem.

  Villkor

  Monaras villkor skiljer sig inte nämnvärt från andra långivare, möjligen är ålderskravet något högre och det faktum att du inte beviljas lån med betalningsanmärkning.

  Följande krav behöver du uppfylla för att få låna hos Monara

  • Du måste vara minst 20 år gammal
  • Ha en stadigvarande inkomst
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

  Utan UC

  Vill du inte att din kreditvärdighet ska försämras av din låneansökan kan du ansöka om ett lån hos Monara. Man tar nämligen sin kreditupplysning hos Bisnode i stället för UC, vilket annars är det vanligaste kreditupplysningsföretaget.

  Kundtjänst

  Monara erbjuder en förhållandevis bra kundtjänst med många olika kontaktvägar att välja mellan. Det går bra att både ringa, mejla och chatta med supporten. Kanske hade man kunna önska lite mer av öppettiderna som är helgfria vardagar 10:00-16:00, men sammantaget är kundtjänsten helt klart godkänd.

  Lumify – bästa snabblånet upp till 70 000 kr

 • Lumify
  Lånebelopp

  2 000 – 70 000 kr

  Ränta från

  39.5%

  Åldersgräns

  18 år

  Betalningsanm. ok

  Ja

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  Smidig ansökan
  Betala bara för använd kredit
  Ingen UC
  Låna utan uc:
  Ja,
  Betalningsanmärkningar:
  Ja,
  Min-/max låneperiod:
  – år
  Ansök med BankID:
  Nej
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 5 000 kr i 6 mån. Nom. bunden ränta 39,5% Eff. ränta 125,59% (aviavgift 60 kr, uppl. avgift 685 kr, förlängningsavgift 685 kr). I snitt 1 244,7 kr/mån (6 avbetalningar)Totalt 7 468,27 kr.
 • Lumify

  En annan favorit bland dagens snabblån är populära Lumify. Precis som Monara erbjuder man en kontokredit, men i det här fallet på upp till 70 000 kronor. Det är utan tvekan ett av landets bästa snabblån och har varit så under en längre tid. Läs mer om lånet nedan, bilda dig en uppfattning om vad långivaren har att erbjuda och se om du tycker Lumify är lika bra som vi gör.

  Lånebelopp

  Lumify passar perfekt för dig som behöver låna ett lite större belopp då man erbjuder lån från 2 000 – 70 000 kronor. Precis som för Monara rör det sig om en kontokredit där du gör uttag från din beviljade kredit. Du betalar dessutom bara för den delen av krediten du väljer att använda.

  Räntor och avgifter

  Lumify tar ut en relativt hög ränta på 39,5 procent. Men eftersom du bara betalar för nyttjad kredit och lånen oftast betalas tillbaka inom ett par månader är räntan något missvisande. Tänk dock på att det tillkommer en ganska hög uppläggningsavgift och aviavgifter som höjer totalkostnaden något.

  Sammantaget är inte Lumify den billigaste aktören på marknaden, men man är långt ifrån den dyraste. Med en snabb återbetalning finns det möjlighet att komma ganska billigt undan.

  Utbetalningstid

  När du begär uttag kommer pengarna betalas överföras direkt till ditt bankkonto, effektivare än så blir det inte. Det gör det även möjligt att nyttja din kredit till oförutsedda utgifter när du behöver det.

  Villkor

  För att beviljas ett lån hos Lumfiy måste du uppfylla deras villkor. Dessa skiljer sig dock inte särskilt mycket från några andra långivare. Det kanske bästa av allt är att du kan beviljas lån redan från 18 års ålder.

  Nedan följer samtliga krav.

  • Du behöver vara minst 18 år
  • Ha en stadigvarande inkomst
  • Svenskt bankkonto
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

  Utan UC

  Vill du hitta det bästa snabblånet utan UC kan vi rekommendera Lumify som i stället tar sina upplysningar via Creditsafe. Du behöver därför inte oroa dig för att få sämre kreditvärdighet på grund av din låneansökan.

  Kundtjänst

  Behöver du komma i kontakt med Lumify så står deras kundtjänst till ditt förfogande vardagar 09:00-17:00. Det går bra att både maila och ringa in till supporten med din fråga. I det stora hela är kundtjänsten bra även om någon form av chattfunktion hade varit önskvärd. Ett plus är att det finns en frågor och svar-avdelning där du kan få svar på mer generella frågor utan att behöva kontakta supporten.

  Tryggkredit – Bästa snabblånet med möjlighet till låg ränta

 • Tryggkredit
  Lånebelopp

  1 000 – 30 000 kr

  Ränta från

  22.5%

  Åldersgräns

  20 år

  Betalningsanm. ok

  Nej

  Utan UC

  Ja

  Ej UC

  Ok bet. anm.

  Ingen UC
  Betala för nyttjad kredit
  Inga övriga avgifter
  Låna utan uc:
  Ja,
  Betalningsanmärkningar:
  Nej
  Min-/max låneperiod:
  – år
  Ansök med BankID:
  Nej
  Direktutbetalning:
  Nej
  Uppläggningsavgift:
  Fakturaavgift:
  0 kr
  Låneexempel: 15 000 kr i 1 år. Nom. rörlig ränta 22,50% Eff. ränta 24,97% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr). Kostnad 1 407,5 kr/mån (12 avbetalningar). Totalt 16 890 kr.
 • Tryggkredit

  Lånebelopp

  Tryggkredit erbjuder i dagsläget ett lånebelopp på 1 000 – 30 000 kronor för nya kunder. Det är inte det största snabblånet på marknaden men klart tillräckligt för att passa de allra flesta. Som befintlig kund finns dock möjlighet att beviljas en kredit på 60 000 kr vilket är klart högre än hos något annat snabblån.

  Som så många andra av marknadens populäraste och bästa snabblån erbjuder Tryggkredit en kontokredit som du begär uttag ifrån vid behov. Det gör att lånet passar utmärkt för att täcka upp oförutsedda utgifter, och du betalar aldrig mer än för så stor kredit du faktiskt använder.

  Räntor och avgifter

  Årsäntan är från 22,5 procent och därmed klart lägre än hos många andra snabblån. Det tillkommer inte heller några övriga aviavgifter eller startavgift som höjer totalkostnaden ytterligare. Sammantaget finns det goda möjligheter att komma relativt billigt undan när du ansöker om ett lån hos Tryggkredit.

  Utbetalningstid

  Precis som hos så många andra långivare sker utbetalning av snabblånet direkt. Har du ditt bankkonto hos någon av storbankerna har du pengarna på kontot inom kort.

  Inom den här kategorin finns det inte mycket att anmärka på. Det är i stort sett så bra det kan bli.

  Villkor

  Kraven för att få låna hos Tryggkredit skiljer sig inte så mycket från kraven hos något annat snabblån

  Du behöver

  • Ha fyllt 20 år
  • Varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
  • Inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden
  • Ha en stadigvarande inkomst på minst 150 000 kr per år

  Utan UC

  I samband med din låneansökan gör Tryggkredit en upplysning på dig via Bisnode. Du behöver därmed inte oroa dig för att få sämre kreditvärdighet på grund av din låneansökan.

  Att Bisnode gör kreditupplysningen är vanligt förekommande inom snabblån. Faktum är att en majoritet av alla snabblån använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

  Kundtjänst

  Tryggkredit erbjuder en mycket bra support med relativt generösa öppettider under såväl helgfria vardagar som lördagar. Det går bra att ringa eller maila kundtjänsten – det är bara att välja den kontaktväg som passar dig.

  Sammanfattning av testet

  Sammanfattningsvis kan vi säga att Monara, Lumify och Tryggkredit erbjuder tre likvärdiga snabblån med endast ett fåtal mindre skillnader. Det som gör att vi vill lyfta fram långivarna som Sveriges tre bästa snabblån beror framför allt på enkelheten med lånen och hur smidiga utbetalningarna är.

  Både Monara och Tryggkredit erbjuder båda relativt fördelaktiga räntor för att vara snabblån medan Lumify erbjuder högre lånebelopp vilket gör att man kan locka till sig en större målgrupp.

  Samtliga långivare passar även bra till dig som är ute efter det bästa snabblånet utan UC då man i stället använder sig av Bisnode eller Creditsafe i sina kreditprövningar.

  Oavsett vilken långivare du väljer tror vi att du kommer bli nöjd med ditt val.