Allt för enkelt att beviljas snabblån? Så undviker du överskuldsättning

Det är idag mycket lätt att beviljas ett snabblån och de brister som finns i kreditprövningarna får många att drabbas av djup skuldsättning. I denna text ger vi dig tips på hur du undviker överskuldsättning när du lånar pengar.

Snabblånen växer raketartat på den svenska lånemarknaden med nya aktörer var och varannan månad. I flera år har snabblånen varit debatterade och många anser att det är för lätt att beviljas ett lån vilket leder till hög skuldsättning.

Det råder inga tvivel om att det är lättare att beviljas ett snabblån än andra lånetyper. Något behöver göras för att man ska kunna säkerställa att långivarna inte beviljar lån till personer som inte har möjlighet att betala tillbaka skulden.

En sådan förändring kommer dock ta tid. Men fram till dess finns det faktiskt saker du kan göra för att undvika att bli överskuldsatt när du lånar pengar.

Jämför alltid aktörerna åt innan du lånar pengar

Det allra viktigaste när du lånar pengar är att jämföra långivarnas kostnader åt för att på så vis se vilket lån som är billigast för dig. Det gäller särskilt snabblån där räntan är så pass hög som den ändå är. Men tänk dock på att det inte bara är räntan som visar vilket lån som är dyrast utan även andra avgifter som tillkommer höjer totalkostnaden för ditt lån. Det kan då röra sig om både startavgift och aviavgifter. Aviavgifterna brukar du dock kunna slippa undan genom att betala skulden via autogiro eller e-faktura.

Betala alltid snabblånen i tid

Snabblån behöver inte vara allt för dyra så länge du betalar skulden i tid. Det är först om du missar några betalningar som den fort växer sig mycket större. Se därför till att du alltid kan betala dina skulder i tid så behöver du inte oroa dig för överskuldsättning.

Låna med en medlåntagare

Har du möjlighet att låna pengar tillsammans med en medlåntagare finns inte bara goda möjligheter att beviljas ett lån, utan dessutom till bättre villkor. Två personer ger långivaren en större trygghet och därmed kan du få lägre ränta och på så vis ett billigare lån. Ju billigare lånet är, desto mindre risk är det att du ska drabbas av så pass hög skuldsättning att du inte ska kunna betala tillbaka lånet.

Spara ihop pengar i första hand

Visst finns det tillfällen då du behöver låna pengar men din utgångspunkt bör ändå vara att spara ihop pengarna. Då slipper du oroa dig för att inte kunna betala tillbaka din skuld i tid och drabbas av hög skuldsättning. För lyxkonsumtion, exempelvis shopping, resor och liknande bör du alltid spara ihop pengarna och inte teckna något snabblån.