Bättre lånevillkor med lån utan UC

De allra flesta långivarna använder UC för sina kreditupplysningar. Men det finns möjligheter att låna pengar utan UC. I den här texten går vi igenom vad det innebär och varför du kan få bättre lånevillkor genom att göra det.

När en person tar ett lån är långivaren enligt lag skyldig att ta en kreditupplysning på låntagaren. Kreditupplysningen ger långivaren nödvändig information om låntagarens ekonomi och betalningsförmåga för att därefter kunna fatta ett beslut om personen beviljas lånet eller inte.

Det allra vanligaste kreditupplysningsföretaget är UC men det finns även möjlighet att låna utan UC. Det innebär helt enkelt att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör kreditupplysningen – och det kan faktiskt ha sina fördelar.

Bättre lånevillkor utan UC

När du tecknar ett lån utan UC finns det möjlighet att få bättre lånevillkor än om du lånar med UC. Detta gäller särskilt för dig som har sämre kreditvärdighet.

Anledningen till detta är för att UC lagrar alla dina kreditupplysningar i 12 månader. Det innebär alltså att om du tagit ett lån, tecknat hyresavtal, betalat något på avbetalning, eller gjort något annat som renderat i en kreditupplysning det senaste året så har UC information om detta. Flera kreditupplysningar kan vara ett tecken på att du har många skulder och därmed sämre betalningsförmåga. Detta resulterar i sin tur i sämre kreditvärdighet vilket gör det svårare för dig att beviljas ett lån.

Väljer du däremot att ta ett lån utan UC så har dessa kreditupplysningsföretag ingen lagrad information om dina tidigare kreditupplysningar. Det gör att du får bättre kreditvärdighet och därmed större möjligheter att beviljas lånet.

En sämre kreditvärdighet behöver inte alltid innebära att du inte får låna några pengar. Många gånger innebär det bara sämre lånevillkor. Ett lån utan UC förbättrar därför inte bara dina möjligheter att beviljas lånet, utan även till bättre villkor med lägre ränta.

Vanliga kreditupplysningsföretag utöver UC

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Safenode
  • Sergel Kredittjänster

Låna inte om du inte har råd

Bara för att det är lättare att beviljas ett lån utan UC innebär det inte att du ska göra det om du inte har råd. Var alltid ärlig mot dig själv och låna inte pengar du inte kan betala tillbaka. Du riskerar då att skuldsätta dig för flera år framöver.