Black friday – rea-jippot blir allt mer ifrågasatt

Black friday närmar sig med stormsteg och konceptet har slagit försäljningsrekord flera gånger om sedan införandet 2013. Nu väcks dock allt fler kritiska röster mot jippot som bidrar till ökad konsumtion och har negativ påverkan på klimatet.

Sedan black friday intog Sverige 2013 har det stora rea-jippot slagit försäljningsrekord efter försäljningsrekord. Den stora dagen som inträffar fredagen den 26 november i år var från början betydelsefull för handlare inom it och elektronik. Numera är det få handlare som står utanför eventet.

För många är black friday, och den efterföljande reahelgen ett tillfälle att påbörja sin julklappsshopping. Det stora eventet ligger rätt i tiden där hushållen kan göra stora fynd och spara en hel del pengar på sina inköp.

Även om det finns klipp att göra tenderar den stora reahelgen bli kostsam och många tecknar mindre lån eller handlar på kredit för att finansiera köpen.

Tips! Behöver du finansiera dina black friday-inköp med ett lån utan UC bör du jämföra utbudet åt innan du tecknar ett lån.

Kritiken mot Black Friday växer

Samtidigt som fenomenet växer sig större från år till år blir fler företag kritiska till konceptet. Den förändrade synen kring hållbarhet och konsumtion är det som ligger bakom kritiken.

Flera företag vill visa att man tar frågan på allvar och är emot den kraftigt ökade konsumtionen. Bland annat erbjuder Naturkompaniet vaxning av skor för att förlänga livslängden och därmed minska konsumtionen.

Risker med att inte delta

Att ställa sig utanför black friday helt och hållet är dock inte helt riskfritt. För enskilda butiker kan det leda till att kunden går till en annan butik vilket även kan påverka på längre sikt.

I stället för att ställa sig helt utanför rea-helgen väljer många handlare att vara lite försiktigare i sin kommunikation än vad man varit tidigare – huruvida det beror på hållbarhetstrenden eller något annat är dock svårt att uttala sig om.