Då ska du ansöka om amorteringsfritt bolån

Ansök om amorteringsfrihet och lös dina dyra smålån eller spara pengarna i fonder. Möjligheten att få ett amorteringsfritt bolån skapar helt nya möjligheter för svenska hushåll. I den här texten går vi igenom för vem ett amorteringsfritt bolån passar allra bäst.

På grund av rådande coronakris har Finansinspektionen beslutat att banker får erbjuda amorteringsfria lån fram till och med augusti 2021. Det gäller såväl nya som gamla bolån. Det skapar bättre marginaler för hushållen och kan även leda till bättre handlingsutrymme vilket är bra för svensk ekonomi.

Men bara för att det är möjligt att få amorteringsfritt lån ska man verkligen ta det? I den här texten tänkte vi gå igenom för vem ett amorteringsfritt lån passar allra bäst.

Amorteringsfritt lån passar i stort sett alla

Att man som bolånetagare helt plötsligt inte längre behöver amortera på sina lån skapar helt nya förutsättningarna för många hushåll. Pengarna som du vanligtvis betalar i amortering får du nu över i plånboken. Om du inte är i behov av pengarna för att klara ekonomin gör sig dessa tusenlappar bättre i andra delar av ditt sparande än i din bostad.

Har du en trygg ekonomi och en buffert kan du ansöka om ett amorteringsfritt lån och investera pengarna i fonder som ger bättre avkastning långsiktigt. Att amortera på ditt bolån är självklart bra för att du inte tar så stor risk i din ekonomi men ur avkastningssynpunkt har det rent historiskt varit bättre att investera pengarna i fonder.

Ansök om amorteringsfrihet om du har dyra konsumtionslån

Det finns ett tillfälle då du absolut bör ansöka om amorteringsfrihet, och det är om du sitter på dyra snabblån och krediter. De lånen är ofta dyra och genom att betala av dem blir du inte bara av med en kostnad utan du skapar även bättre motståndskraft för framtiden.

Saknar du en buffert kan du satsa på att bygga upp en nu medan du har möjlighet att slippa amortera. Försök samla ihop åtminstone två månadslöner som du använder om du skulle råka ut för en oförutsedd utgift.

Vad innebär amorteringsfriheten?

När du köper en bostad med en belåningsgrad på minst 50 procent måste du amortera på ditt bolån, det vill säga betala av din skuld. Men hur mycket du måste amortera beror på hur hög belåningsgrad du har. På grund av rådande omständigheter har Finansinspektionen beslutat sig för att införa tillfällig amorteringsfrihet. Det innebär att du har möjlighet att pausa amorteringen på dina bolån till och med 31 augusti 2021. Under den tiden behöver du bara betala räntekostnaderna för lånen. Vill du ansöka om kortare amorteringsfrihet än så går även det bra.

Tänk på! Det är upp till varje bank att besluta om du beviljas amorteringsfrihet eller inte.

Så ansöker du om amorteringsfritt bolån

Att ansöka om amorteringsfrihet är mycket enkelt hos de flesta bankerna. Många banker har skapat formulär på sina hemsidor som du fyller i för att ansöka. Det tar omkring 10-20 bankdagar för banken att handlägga din ansökan. Därefter får du besked om du beviljas amorteringsfrihet eller inte.

Om du inte hittar ansökan kan du alltid ta kontakt med din bank för vidare hjälp.