Därför ska du inte låna pengar av traditionella banker

I alla tider har vi gått till banken för att låna pengar. De senaste åren har dock antalet nätbaserade långivare vuxit sig starkare. Här är 3 anledningar till varför du ska välja nätbaserade långivare framför traditionella banker.

Traditionellt sett går vi till banken när vi vill låna pengar. Landets storbanker tjänar stora summor pengar på sina lån utan att du som låntagare får några bättre lånevillkor. De senaste 5-10 åren har det dock dykt upp en rad mindre långivare på den svenska lånemarknaden som kan erbjuda ännu fördelaktigare lånevillkor.

Men hur kommer det då sig att vi fortsätter gå till banken när vi lånar pengar? Troligtvis har det att göra med tryggheten till det vi känner igen. Det spelar alltså ingen roll om räntorna är högre, vi vänder oss till storbankerna i alla fall.

Det kan dock finnas mycket pengar att spara genom att tänka om i detta fall. Här kommer 3 anledningar till varför du inte ska låna pengar hos traditionella banker.

Högre kostnader hos storbankerna

Storbankerna är inte bara verksamma på nätet, alla banker har dessutom kontor runt om i landet med tusentals anställda. Detta är bara en bidragande orsak till varför räntorna ofta är högre hos storbankerna än hos mindre långivare. Flera långivare, särskilt inom snabblån, är idag bara verksamma över nätet och har därför inte samma lokal- eller personalkostnader som större banker har. Detta gör det i sin tur möjligt att hålla nere priserna på lånen.

Tänk på! Det finns undantag där storbankerna erbjuder billigare lån än internetbaserade långivare. Det är därför viktigt att alltid jämföra utbudet.

Svårare att jämföra villkoren

Det finns bara ett visst antal storbanker i Sverige medan de mindre nischbankerna är betydligt fler. Fler aktörer innebär också större möjligheter att jämföra villkoren åt och därmed hitta det billigaste lånet. Vänder du dig enbart till storbankerna får du däremot svårare att göra en gedigen jämförelse och därmed minskar också dina möjligheter till ett billigt lån.

Storbankerna ställer högre krav på dig som låntagare

Storbankerna ställer i regel högre krav på dig som låntagare än vad mindre långivare gör. Det är visserligen bra eftersom det minskar risken att du hamnar i ekonomiska svårigheter. Samtidigt finns det också en risk att banken inte ser till hela din ekonomiska situation och du går därmed miste om ett lån du egentligen skulle kunna hantera.

Du får exempelvis svårt att beviljas ett lån hos någon av storbankerna med en betalningsanmärkning. Detta oavsett hur länge sedan anmärkningen uppkom och hur stor skuld det rör sig om. Mindre nischbanker kan dock se till hur din ekonomiska situation ser ut i dagsläget och fatta ett beslut utifrån den informationen. Det är därmed lättare att beviljas ett lån hos en mindre långivare. Allra högst beviljandegrad har långivarna som erbjuder lån utan UC. Med ett sådant lån behöver du dessutom aldrig oroa dig över att få sämre kreditvärdighet på grund av din ansökan.