Därför ska du undvika att dra på dig kreditupplysningar när du lånar pengar

När du lånar pengar tar banken eller långivaren en kreditupplysning på dig. Det är en bedömning av din ekonomiska situation för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka skulden. För många upplysningar kan dock försvåra dina möjligheter att få låna pengar. I denna text förklarar vi varför så är fallet och hur du gör för att undvika för många kreditupplysningar.

I samband med att du ansöker om ett lån är långivaren enligt lag skyldig att ta en kreditupplysning på dig för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka skulden. Om du ansöker om lån hos flera aktörer eller skickar in din ansökan till flera aktörer för att kunna jämföra dina erbjudanden tas flera kreditupplysningar på dig.

I en kreditupplysning finns information om din inkomst, skulder och eventuella betalningsanmärkningar. Den långivare som gör en kreditupplysning kan även se hur många tidigare upplysningar det gjorts på dig vilket signalerar hur kreditaktiv du är. Många kreditupplysningar kan med andra ord ge en indikation på hur många lån du har. Detta kan i sin tur göra långivaren osäker på din ekonomiska situation och av den anledningen kan allt för många kreditupplysningar försvåra dina möjligheter att låna pengar.

Antalet kreditupplysningar påverka dina möjligheter att beviljas ett lån alldeles oavsett om du väljer att teckna lånet eller inte. Men de då flesta upplysningarna görs via UC kan du själv förbättra dina chanser att beviljas ett lån genom att låna utan UC i stället.

Undvik flera kreditupplysningar med en låneförmedlare

Att jämföra långivarnas erbjudanden är alltid bra eftersom du då får en möjlighet att teckna det billigaste lånet på marknaden. Vad du däremot inte vill göra är att dra på dig allt för många kreditupplysningar. Lösningen på det problemet är att ta hjälp av en låneförmedlare.

En låneförmedlare samarbetar med flera banker och långivare och hjälper dig att hitta det billigaste lånet. Du skickar in din låneansökan till låneförmedlaren som i sin tur kontaktar flera banker och långivare och återkommer med flera erbjudanden du får ta ställning till. Därefter är det bara att välja det bästa och billigaste lånet.

Det bästa av allt med en låneförmedlare är att det bara tas en kreditupplysning på dig även fast du får erbjudanden från flera aktörer. Skulle du däremot kontakta respektive långivare själv skulle varje enskild aktör ta en upplysning på dig. En låneförmedlare gör det därmed inte bara möjligt att teckna ett billigt lån, utan du kan även se till att hålla en hög kreditvärdighet till nästa gång du behöver låna pengar.