Det ska du tänka på innan du tecknar ett lån med en betalningsanmärkning

Möjligheten att ta ett lån trots betalningsanmärkning öppnar upp för fler människor att låna pengar. Det har dock varit mycket omdiskuterat om personer med ekonomiska svårigheter verkligen ska kunna göra det. I den här texten går vi igenom både för- och nackdelar med att låna med betalningsanmärkning.

Det finns mängder av långivare på den svenska marknaden. Det stora utbudet göra att varje enskild aktör måste göra något för att sticka ut ur mängden och på så vis kunna locka till sig nya kunder. Det kan exempelvis handla om att erbjuda marknadens lägsta ränta eller att man jobbar mycket med marknadsföring för att på så vis synas och locka till sig kunderna. Endast fantasin sätter gränser.

Sedan finns det långivare som erbjuder så kallad lån med betalningsanmärkning. Vanligtvis är en betalningsanmärkning synonymt med låneförbud, men det finns finns faktiskt långivare som erbjuder lån trots en anmärkning.

Nedan tänkte vi gå igenom både för- och nackdelar med att ta ett lån med en betalningsanmärkning.

Fördelar med att låna med en anmärkning

Den mest självklara fördelen med att låna med en betalningsanmärkning är att fler personer kan beviljas ett lån. En anmärkning behöver inte alltid spegla ens nuvarande ekonomi och därför är det bra att det finns långivare som kan bevilja lån trots en betalningsanmärkning.

Ett lån behöver inte alltid vara en belastning, förutsatt att man tar lånet under rätt förutsättningar. Att då även den delen av befolkningen som har en betalningsanmärkning får låna får ändå anses vara något bra.

Nackdelar med att låna med en anmärkning

Även om det finns fördelar med att låna med en betalningsanmärkning finns det även nackdelar. I och med att låntagaren utgör en större risk för långivaren än en person som saknar anmärkning så kommer räntan vara högre på dessa lån. Det i sin tur kan sätta käppar i hjulen för personer som inte har så stora marginaler. Skulle en låntagare dessutom missa att betala av sin skuld skulle den snabbt växa sig mycket större.

Möjligheten att låna med betalningsanmärkning bidrar även till ytterligare ett problem. Risken är större att personer som egenltigen inte klarar av att betala av ett lån beviljas ett. Dessa personer riskerar då ännu djupare skuldsättning och i längen skulle det kunna leda till att skulden hamnar hos Kronofogden.

Det här ska du tänka på innan du lånar

För att undvika att dra på dig allt för stora skulder som du inte klara av att betala finns det några saker du ska tänka på. Detta gäller oavsett om du har en betalningsanmärkning eller inte.

  • Låna bara om du har råd att betala skulden.
  • Låna inte mer än du behöver.
  • Betala tillbaka skulden så fort du kan.
  • Jämför långivarna och välj den billigaste.