Det ska du tänka på när du lånar pengar direkt

Flera av dagens långivare inom snabblån erbjuder det man kallar för direkt utbetalning. Men hur funkar det egentligen och vad bör man tänka på innan man bestämmer sig för att låna pengar direkt? Det tänkte vi reda ut i den här artikeln.

Dagens snabblån, sms lån och andra högkostnadskrediter kännetecknas av sina snabba utbetalningstider. Många gånger betalas lånet ut direkt och det tar inte mer än några minuter från att du skickar in din ansökan till att du har pengarna på kontot. Men hur går det egentligen till och vad krävs för att få pengarna så snabbt?

Vad som avgör hur snabbt du kan få ett lån utbetalt är vilken bank du har ditt konto hos, det vill säga det konto pengarna ska betalas ut till. För att du ska kunna ta emot pengar direkt behöver du använda samma bank som långivaren gör. Det är då långivaren kan göra en intern överföring inom samma bank. En sådan sker direkt oavsett när på dygnet överföringen görs.

Idag har dock de flesta långivarna flera konton hos olika banker. Detta medför att man kan erbjuda direkt utbetalning till ännu fler kunder. I regel krävs dock att du har ditt bankkonto hos någon av storbankerna för att kunna ta emot lånet direkt.

Landets storbanker

  • Nordea
  • Handelsbanken
  • Swedbank
  • SEB

I vissa fall kan du även låna direkt med konto hos Danske Bank.

Det ska du tänka på innan du lånar direkt

Att låna pengar där utbetalningen sker direkt må vara smidigt men det är också en del saker att tänka på innan du bestämmer dig för att teckna ett sådant lån.

Välj inte lån enbart utifrån utbetalningstiden. Då går du miste om möjligheten att göra en gedigen jämförelse och hitta det billigaste lånet för dig. Ett bra tips är därför att börja med att jämföra flera lån för att se vilka aktörer som erbjuder dig bäst lånevillkor och därefter ta reda på vilka av dessa långivare som erbjuder direkt utbetalning. På så vis kan du även vara säker på att du blir nöjd med ditt val.

Eftersom det uteslutande är högkostnadskrediter med relativt höga räntor som erbjuder direkt utbetalning bör du se dig om efter andra lånetyper om du inte är i akut behov av pengarna. En snabb utbetalningstid är inte lika viktigt om du inte behöver pengarna direkt. Då är det bättre att du ser dig om efter andra typer av lån som kan erbjuda dig lägre ränta, exempelvis privatlån.