Flera anledningar till att du inte beviljas ett lån

Har du någon gång ansökt om ett lån men fått avslag? Det finns många anledningar till att du inte beviljas ett lån. I nedanstående artikel tänkte vi gå igenom några vanliga anledningar och vad du som låntagare kan göra för att förbättra dina chanser att beviljas ett lån.

Du har en betalningsanmärkning

Med en betalningsanmärkning får du genast svårare att beviljas ett lån, anmärkningen skapar helt enkelt en för stor osäkerhet för långivaren. Allra tuffast är kraven på dig som vill teckna ett lån med säkerhet eller ett större privatlån.

Inom snabblån finns det dock goda möjligheter att teckna ett lån med betalningsanmärkning. Var dock noga med att du kan betala tillbaka din skuld så du inte riskerar dra på dig fler anmärkningar och djupare skuldsättning.

Info: Vi på Lånakuten rekommenderar dig inte att låna pengar med betalningsanmärkning. Lös din skuld och vänta på att betalningsanmärkningen försvinner innan du tecknar ett lån igen.

Du ansöker om ett för stort lån i förhållande till din inkomst

Ytterligare en anledning till att du inte beviljas ett lån är om du ansöker om ett för stort lån i förhållande till din disponibla inkomst. I dessa lägen kan du antingen bli nekad lånet helt och hållet, eller så kan långivaren skruva ned ditt lånebelopp till en nivå du kan hantera.

Tänk på! När långivaren räknar på hur stort lån du klarar av tar man alltid höjd för högre räntenivåer. Du måste ha sådana marginaler att du kan hantera lånet även om räntan stiger.

Du har för svag kreditvärdighet

Den främsta anledningen till att du inte beviljas ett lån beror på din kreditvärdighet, det vill säga betalningsförmåga. Förhållandet mellan dina inkomster och dina utgifter ligger bland annat till grund för din kreditvärdighet. För att förbättra dina chanser att beviljas ett lån måste du därför göra vad du kan för att förbättra din kreditvärdighet.

Så kan du förbättra din kreditvärdighet

  • Skär ned på onödiga utgifter
  • Betala av befintliga smålån och krediter
  • Dra inte på dig onödiga kreditupplysningar
  • Förbättra din inkomst

Du har många förfrågningar hos UC

Det är flera saker som påverkar din kreditvärdighet, däribland hur många kreditupplysningar du har registrerade i ditt namn. Många upplysningar kan indikera att du har flera lån, men det behöver inte vara fallet. Om du lånar utan UC får kreditupplysningsföretaget inte tillgång till dina gamla UC-förfrågningar vilket i sin tur förbättrar dina chanser att beviljas ett lån.