Försäljningen av begagnade bilar minskade 2021

Under 2021 minskade försäljningen av begagnade bilar. Mycket på grund av ett svagt sista kvartal. En anledning tycks vara den minskade nybillstillverkningen vilket leder till ett minskat utbud av begagnade bilar och högre priser.

Försäljningen av begagnade bilar minskade under förra året efter ett svagt fjärde kvartal. Totalt såldes 295 674 bilar år 2021, vilket är en minskning med 38 754 bilar jämfört med året dessförinnan.

Inte sedan mätningarna började år 2014 har försäljningen varit så låg som den var under det sista kvartalet, visar siffror från Kvdbil.

Färre nytillverkade bilar påverkar begagnatmarknaden

Det finns en rad olika teorier till varför begagnatförsäljningen gått ned. En sådan är att den minskade andelen nytillverkade bilar på grund av pandemin har fått folk att avstå från att sälja sina bilar och köpa en ny. Det har i sin tur lett till ett minskat utbud och därmed högre priser vilket påverkar försäljningssiffrorna.

– Vi ser rekordnivåer månad för månad gällande prisbilden för begagnade bilar, något som leder till att man kanske inte har råd att byta bil. När det finns ett färre antal bilar på marknaden leder det till en stor jakt på begagnade bilar, säger Daniel Odsberg, på Kvdbil.

Teckna lån för att finansiera bilen

I och med höjda priser på begagnade bilar är det många som tvingas teckna lån för att finansiera köpet. Utbudet av billån är stort – se därför till att jämföra utbudet innan du bestämmer dig för att teckna ett lån.

Tips!Lånakuten kan du jämföra lån du kan teckna för att finansiera ditt bilköp.

Det finns två typer av billån: med eller utan säkerhet. Tecknar du ett lån med säkerhet krävs det att du köper din bil hos en auktoriserad bilhandlare – dessutom måste du betala en kontantinsats på minst 20 procent. Köper du bilen av en privatperson kan du bara teckna lån utan säkerhet.

Vilken låneform som passar dig bäst varierar. Ett lån med bilen som säkerhet är billigare men kräver en kontantinsats. Dessutom är du låst till att köpa bilen hos en bilhandlare vilka tenderar att ha högre priser än om du köper bilen av en privatperson. I slutändan är det upp till dig att bestämma vilket typ av billån som passar dig bäst.