Gör en budget och få bättre koll på din ekonomi

Har du dålig koll på din egna ekonomi och svårt att få pengarna att räcka? Gör en budget, skär ned på kostnaderna där du kan och få mer pengar över i plånboken varje månad. Med en gedigen budget tar du kontrollen över din ekonomi igen.

Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på den egna ekonomin i dagens konsumtionssamhälle. Utöver kostnader för hyra, mat och andra nödvändiga utgifter är det även vanligt med diverse tjänster, föreningsavgifter och liknande. Alla kostnader kan göra det svårt att planera ekonomin och veta vad man egentligen har att röra sig varje månad.

Lösningen på det problemet är att sätta upp en budget för att få en bättre överblick över såväl inkomster som utgifter. Det gör det lättare för dig att se vad du spenderar pengarna på, och om det är något du kan skära ned på för att frigöra mer pengar.

Tips! Det är lättare att skära ned på dina rörliga kostnader, såsom mat och shopping, än fasta utgifter.

En budget och bra koll på den egna ekonomin är även en förutsättning för att du inte ska dra på dig fler skulder än du kan hantera och hamna i ekonomiska svårigheter.

Sänk kostnaden på befintliga lån för att frigöra mer pengar

På grund av låga räntenivåer de senaste åren har alltifrån bolån till konsumtionslån vuxit kraftigt. Att låna pengar är för de flesta en nödvändighet för att köpa bostad och eventuellt bil, men utöver det finns det även många som tecknar mindre lån som kanske inte alltid är lika nödvändiga.

Oavsett vilka typer av lån du har så påverkar dessa lån dina utgifter. Att påverka dina fasta utgifter är inte helt lätt men många gånger finns det faktiskt möjlighet att sänka dina räntor och därmed frigöra pengar.

Tips! Har du ett bolån bör du jämföra bankernas räntor med varandra och försöka förhandla ned din ränta. Lyckas du inte med det kan du överväga att byta bank.

Hur mycket du kan spara på att sänka räntan beror givetvis på hur stort lånet är, hur pass mycket lägre ränta du får och hur lång återbetalningstiden är. Många gånger finns det dock möjlighet att spara tusentals kronor sett över hela löptiden.