Julhandeln väntas slå rekord

Om du inte redan köpt dina julklappar är det dags att göra det. Julhandeln väntas slå rekord i år med en genomsnittlig julklappsbudget på drygt 3 000 kronor.

Julafton närmar sig med stormsteg och har du inte redan införskaffat alla julklappar är det på hög tid att du gör det. Det gäller särskilt om du beställer klapparna online.

Trots att vi fortfarande befinner oss i en pandemi tycks inte det vara något som får oss svenskar att hålla igen på julklappsshoppingen. Enligt en undersökning från Klarna väntas svenskarna spendera 3 335 kronor var på julklappar i år. Det skulle i sådana fall vara ett nytt rekordår.

Var fjärde tillfrågad planerar att lägga någonstans mellan 2 501 – 5 000 kronor på julklappar i år. Lika många planerar att lägga mellan 1 001 – 2 500 kronor, och var femte spenderar max 1 000 kronor på julklappar.

Svenskarna köper färre julklappar

Klarnas undersökning visar att Sverige sticker ut på ett sätt jämfört med många andra länder runt om i världen – vi köper nämligen färre julklappar. Det globala snittet ligger på 6,5 julklappar per person medan det i Sverige ligger på omkring 5 stycken.

Vi svenskar föredrar helt enkelt att köpa färre julklappar av hög kvalitet, till ett något högre pris.

Så finansierar du julklapparna

I de fall du inte köpt alla dina julklappar redan är det på hög tid att du gör det. Klapparna kan du finansiera på flera sätt, men allra helst via sparade pengar.

Många butiker erbjuder även räntefri avbetalning eller möjlighet att betala på faktura efter jul. I och med att julen är förknippad med en mängd olika kostnader kan en lite längre betalningstid ge dig möjlighet att spara ihop lite extra pengar. På så vis behöver din ekonomi inte bli alltför ansträngd på grund av julen.

Som en sista utväg för att finansiera julens alla kostnader kan du teckna ett mindre lån utan UC. Tänk dock på att de höga räntorna snabbt växer sig ännu högre. Ett sådant lån bör endast tas i absolut nödfall, exempelvis om du drabbas av en oförutsedd utgift nu i julförberedelserna.