Låna smart i Coronakrisen

Ekonomin går på knäna i många länder och miljontals människor har förlorat jobben på grund av Coronapandemin. Går du själv i lånetankar bör du låna smart och ta höjd för sämre tider. Här kommer 4 tips på hur du håller nere kostnaden när du ska låna pengar.

Coronapandemin har påverkat ekonomin världen över, företag tvingas lägga ned sina verksamheter och miljontals människor förlorar jobben. Du kanske sitter lugnt i båten än så länge men det gäller att ta höjd för sämre tider.

Går du i lånetankar bör du tänka till en extra gång så du inte drar på dig skulder du inte kan betala om du eventuellt skulle förlora jobbet. Det gäller helt enkelt att låna smart.

Nedan följer 4 tips på hur du ska tänka för att inte dra på dig en onödigt hög skuldsättning så här i Coronatider.

1. Låna inte om du inte behöver

Har du möjlighet att avstå lånet, gör det. Låna hellre pengar av familj och vänner så slipper du ränta och du kan betala tillbaka lånet i en takt som passar dig bättre.

Ett lån är inte gratis och därför ska du undvika att teckna ett om du inte absolut måste.

2. Låna inte mer än du behöver

Om du trots allt har beslutat dig för att låna pengar från en bank eller långivare ska du inte låna mer än absolut nödvändigt. Ett lån kostar pengar och därför är det bäst att låna så lite som möjligt. Räkna på hur mycket pengar du kan spara ihop själv och låna resten. Ju mindre du lånar, desto billigare kommer du undan.

3. Jämför lånen med varandra

Se alltid till att jämföra lånen med varandra för att se vilket som är billigast. Detta är särskilt viktigt om du tar snabblån eftersom räntan på de lånen är så pass hög. När du jämför lånen är det den effektiva räntan du ska fokusera på. Den inkluderar räntan inklusive alla övriga kostnader som kan tillkomma och ger dig därför en korrekt bild av vilket lån som är billigast.

4. Betala tillbaka lånet så fort du kan

Ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare blir ditt lån. Det beror på att du får betala mer i räntekostnader. Ett bra tips för att komma så billigt undan som möjligt är att betala tillbaka lånet så fort du kan. Då slipper du onödiga räntekostnader och ditt lån blir billigare.

Tänk dock på att inte betala av lånet allt för snabbt, du vill inte att hela din disponibla inkomst ska gå åt till att betala skulder. Fundera på hur mycket du klarar av att betala varje månad, och håll dig till den tidplanen.

Tips! Hos många långivare kan du välja att lösa ditt lån i förtid, det vill säga före den planerade tidsplanen. Hos de flesta långivarna är det kostnadsfritt.