Lånakuten tipsar – Så löser du ekonomiska akutsituationer

Det finns stunder då vi människor råkar ut för oförutsedda utgifter. Det kan vara så att bilen går sönder, att tvättmaskinen slutar fungera eller att något annat händer som tvingar dig att agera snabbt. Hur du går tillväga för att lösa dessa problem varierar utifrån dina förutsättningar. Här kommer 3 tips på hur du löser ekonomiska akutsituationer. 

Teckna ett snabblån

Står du inför en akut ekonomisk situation kan du vara i behov av att låna pengar snabbt. Idag finns det många långivare som kan hjälpa dig att lösa problemet. Tänk bara på att välja den långivare som passar dig allra bäst. Här på Lånakuten kan du jämföra snabblån och andra högkostnadskrediter med varandra för att säkerställa att du hittar det billigaste alternativet.

Ett snabblån har ofta en hög ränta så se till att betala tillbaka lånet så fort du kan för att undvika höga räntekostnader.

Spara ihop en buffert

Alla som har möjlighet bör alltid spara en liten del av sin lön varje månad för att kunna klara av oförutsedda utgifter i framtiden. Ett bra riktmärke är 10 procent av sin nettolön, har du möjlighet att spara mer än så är det självklart bra. Hur stor din buffert bör vara beror på hur just din situation ser ut. I regel brukar man dock säga att du behöver en större buffert om du bor i hus eller bostadsrätt än i en hyresrätt. Sikta på att ha ett par månadslöner på ditt sparkonto, då kan du känna dig trygg med att klara av i stort sett vilka ekonomiska akutsituationer som helst.

Ta hjälp av familj och vänner

Har du inte möjlighet att klara av den ekonomiska situationen själv kan du alltid ta hjälp av familj och vänner. Lånar du pengar är det dock viktigt att du betalar tillbaka skulden så fort som möjligt.

Fördelen med att kunna ta hjälp av familj och vänner är att du slipper bekymra dig över någon ränta eller återbetalningstid. Oftast går det bra att betala tillbaka skulden i egen takt. På så vis behöver skulden inte påverka dig allt för mycket i ditt vardagliga liv.