Växande konsumtionslån? Samla lånen och sänk dina månadskostnader

Under pandemin har konsumtionen i Sverige gått ned, men trots det har konsumtionslånen fortsatt att öka. Finansinspektionens siffror visar hur lånen vuxit från 181 till 260 miljarder kronor på bara 5 år. Enligt rapporten har både stora lån på över 250 000 kronor ökat, samt smålån och krediter.

Smålånen är den lånetyp som ökat allra snabbast från 4 till 50 miljarder kronor under en tioårsperiod. Det är inte ovanligt att hushållen ser smålånen som en bra lösning på ett akut problem, särskilt med tanke på att det numera finns möjlighet att låna utan UC och därmed förbättra sina chanser att få lånet beviljat. Men vad många glömmer är att smålånen riskerar bli väldigt dyra om man inte lyckas betala tillbaka skulden i tid.

En väg ut ur skuldsättningen har de senaste åren blivit att samla sina lån. Att samla lån innebär att en låntagare tecknar ett större lån för att betala av sina smålåneskulder. Men då ett större privatlån har lägre ränta än smålån kan låntagaren sänka sina månatliga utgifter och spara pengar.

Samla lån via Lånakuten

På Lånakuten har du som låntagare möjlighet att jämföra och låna pengar från flera av landets ledande banker och långivare som du sedan kan använda till att samla dina smålån. Det ger dig en möjlighet att dels få en bättre överblick över det utbud som finns, dels spara pengar genom att teckna ett lån hos den billigaste aktören.

De flesta hushåll är medvetna om hur räntan påverkar kostnaden för ett lån,  men glöm inte bort att det många gånger även tillkommer andra avgifter som höjer totalkostnaden för lånet.

Utöver ränta kan kostnader såsom aviavgifter, faktureringsavgift och startavgift tillkomma. Det medför att lånet med lägst ränta inte alltid är det billigaste alternativet för dig som låntagare.

Få en bättre bild av långivaren

Fokusera inte bara på räntan när du ska låna pengar. Att långivaren känns rätt för dig är även det viktigt. Alltifrån vilka krav som ställs på dig som låntagare till hur lång återbetalningstiden är kan vara avgörande för vilket lån som passar dig bäst.

Utöver möjligheten att jämföra räntor och kostnader kan du på Lånakuten även ta del av omfattande recensioner av respektive aktör för att få en uppfattning om vilket lån som passar dig bäst.