Ökning av lån är att vänta i takt med att fler vaccineras

Vaccinationen av Covid-19 är igång och i takt med att fler vaccineras förutspår vi att fler svenskar återgår till en något mer normal tillvaro. Detta tror vi kommer leda till ett ökat köpbeteende och en ökning av lån under våren som stundar.

Sedan ett par veckor tillbaka har vaccinationen av coronaviruset så smått påbörjats. I Sverige finns en förhoppning om att alla som vill ska ha fått vaccinet innan sommaren.

I takt med att fler börjar vaccineras förutspår vi en tydligare rörelse ute i samhället. Fler kommer ge sig ut i gallerior och börja resa igen. Detta kommer även leda till att fler vågar låna pengar när samhället återvänder mer mot det normala.

Vi tror vi kommer se en successiv ökning av lån under resterande del av vintern och våren, under förutsättning att vaccinationen fortsätter som planerat. Den som lånar pengar gör dock bäst i att alltid jämföra lånen för att hitta det med lägst ränta och inte betala mer än nödvändigt.

Flera experter förutspår ökade bopriser

Det gångna året har hemmaarbetet ökat i stor utsträckning, och med stor sannolikhet kommer det bli mer accepterat att arbeta hemifrån även i framtiden. Detta har bidragit till ett ökat behov av större bostäder. Under året som gick ökade framför allt priserna på hus och större lägenheter och mycket tyder på att den utvecklingen kommer fortsätta även i framtiden.

Vi tror därför att bolånen kommer få sig en rejäl skjuts framåt under 2021. Fler kommer inte bara välja att teckna bolån utan även större bolån. Med detta medföljer dock vissa risker, särskilt vid en eventuell räntehöjning.

Därför är det extra viktigt att förhandla sin bolåneränta och att du ställer dina erbjudanden mot varandra. Se även till att förhandla mot snitträntan och inte listräntan för att ge dig så goda förutsättningar som möjligt till en låg ränta.

quote
Tänk på! En ökad skuldsättning är ett växande problem i samhället. Med stora skulder i förhållande till din inkomst utsätter du dig för stor risk att drabbas av ekonomiska problem.