Priserna på mat ökar – så håller du budgeten till påsk

Påsken är här och många har börjat handla för det stundande påskbordet. Priserna på mat har stigit kraftigt det senaste året vilket gör att påskmaten i år kommer vara dyrare än tidigare. Här kommer tips på hur du håller budgeten till påsk.

Tillsammans med jul och midsommar är påsken den gyllene högtiden för matvaruhandeln. Handeln ökar vanligtvis med omkring 15 procent dagarna innan helgen. Men med stigande inflation riskerar årets påskhelg att bli väldigt dyr för dig som konsument.

På bara ett år har priserna på mat ökat med i genomsnitt 4 procent, och ännu högre priser är att vänta framöver. Det finns en rad olika orsaker till detta, bland annat högre drivmedelspriser som leder till dyrare fraktkostnader, samt högre energikostnader. Än så länge tycks inte kriget i Ukraina ha påverkat matpriserna.

Så håller du påskbudgeten

Det är inte alla produkter som skenat i pris det senaste året, vissa har inte stigit alls. Har du möjlighet att vara mer flexibel med vad du har på påskbordet finns det goda möjligheter att hålla nere kostnaderna och spara pengar.

Valet av matvarubutik kan även det hjälpa dig hålla nere priserna. Rent generellt är det billigare att handla din mat hos större matvarubutiker än småbutiker.

Högre kostnader att vänta

Oavsett vilken typ av mat du är ute efter kommer du med stor sannolikhet märka av prisökningen. Hur mycket dyrare livsmedelspriser du får räkna med beror både på vad du handlar men också hur mycket. I stora familjer kan det röra sig om många hundralappar.

Tips! Har du svårt att få ihop budgeten kan du teckna ett snabblån för att finansiera dina påskinköp. Se dock till att du kan betala skulden när lönen kommer så du inte riskerar att dras in i skuldsättning du får svårt att ta dig ur sen.