Så finansierar du båten till sommarsemestern

Sommaren närmar sig med stormsteg och många svenskar ser fram emot en härlig semester i Sverige. Går du, som många, i tankar på att köpa en båt kan det vara en hel del saker att fundera på. Bland annat hur du ska gå tillväga för att finansiera köpet.

Semester på hemmaplan har blivit hett igen på grund av pandemin och det finns två tydliga trender kopplat till detta. Dels vill allt fler köpa sig en sommarstuga vilket lett till att priserna rusat, dels vill allt fler ge sig in i båtlivet. Har du, som så många andra, planer på att köpa en båt i sommar finns det en hel del att tänka på.

Det finns ett stort utbud av båtar att välja mellan och du måste själv fundera över vilken typ av båt du vill ha. Har du tänkt att ha båten på trailer eller är du i behov av en båtplats? Det är också frågor du måste fundera över. Beroende på vad du kommer fram till kommer det påverka kostnaden för att uppfylla din båtdröm. Idag finns det dock många smidiga sätt att finansiera båten på vilket gör det möjligt för fler att skaffa sig en båt.

Spara ihop pengar

Det kanske allra bästa sättet att finansiera en båt på är via sparade pengar. Sätt upp ett mål och spara pengar varje månad. Har du ett långsiktigt sparande kan du spara pengarna i fonder och hoppas på bra avkastning. Är ditt sparmål däremot på kort sikt är detta däremot att undvika.

Låna pengar för att finansiera båten

Har du inte några sparade pengar eller inte tillräckligt för att finansiera hela båten med ditt sparkapital kan du alltid teckna ett lån. Tänk dock på att utöver kostnaderna för lånet tillkommer ofta en hel del kostnader för båten. Ha det i beaktning så att du är säker på att du har ekonomin som krävs för att äga och köra båten.

Dagens banker och långivare erbjuder idag lån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor. Innan du ansöker om ett sådant bör du alltid jämföra lånen  med varandra för att vara säker på att du får ett så billigt lån som möjligt.

Tips! Ta hjälp av en låneförmedlare som samlar in och jämför erbjudanden från flera banker och långivare med bara en kreditupplysning.

Börja smått och jobba dig uppåt

Ett bra tips för att komma igång är att börja med att köpa en billig båt. Idag kan du hitta begagnade båtar från 10 000 – 15 000 kronor. Börja smått och jobba dig uppåt. Då kan du ta del av det härliga båtlivet och successivt spara ihop pengar för att köpa dig en större båt. Att börja smått ger dig dessutom en möjlighet att se om båtlivet verkligen är något för dig. Köper du en alldeles för stor båt är risken att det blir mer jobb och kostnader än du räknat med vilket kan leda till att du tappar intresset.

Köp en båt tillsammans med någon

Gå ihop med en familjemedlem eller kompis och köp en båt tillsammans. Ni delar på kostnaderna och kan göra upp sinsemellan när ni vill använda båten. På så vis blir hela båtupplevelsen mycket billigare och chanserna att köpet faktiskt blir av ökar markant.