Så hittar du det billigaste snabblånet

Att låna pengar är inte kostnadsfritt men hur mycket det kostar skiljer sig stort mellan de olika aktörerna på marknaden. I denna artikel ger vi dig tips på hur du går tillväga för att hitta det billigaste och bästa snabblånet för just dig.

Oavsett om vi lånar pengar, köper kläder, handlar mat,  eller något annat vill vi göra det till ett så bra pris som möjligt. Men ju större utbudet är, desto svårare är det att hitta det lägsta priset.

Inom snabblån finns det idag uppemot 40 olika långivare vilket gör det i stort sett omöjligt att på egen hand hitta det billigaste erbjudandet. Till din hjälp behöver du en jämförelsesajt, likt Lånakuten. Då får du hjälp att sammanställa långivarnas olika erbjudanden så du på ett enkelt sätt kan hitta det snabblånet som är billigast för dig.

Men att bara ta del av en jämförelsetjänst kommer inte automatiskt innebära att du hittar det billigaste erbjudandet. Du måste även veta vad du ska titta efter. I denna artikel tänkte vi ge dig några enkla men effektiva tips på hur du går tillväga för att hitta det billigaste snabblånet på marknaden.

3 tips på hur du hittar det billigaste och bästa snabblånet

1. Jämför den effektiva räntan

När du jämför kostnaderna för de olika snabblånen ska du alltid jämföra den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan innefattar nämligen både räntan för lånet plus alla övriga avgifter som tillkommer, exempelvis aviavgifter och startavgift.

Ett snabblån kan exempelvis ha en lägre nominell räntan än ett konkurrerande snabblån, men den effektiva räntan kan vara högre om det tillkommer diverse andra avgifter som gör lånet dyrare.

Genom att jämföra och välja den långivare med lägst effektiv ränta kan du vara säker på att du får det billigaste lånet.

2. Låna inte mer pengar än du behöver

Du betalar ränta på pengarna du lånar. Ju mer du lånar, desto högre blir dina räntekostnader. Se därför till att inte låna mer än du verkligen behöver. Det kommer bara resultera i en högre totalkostnad.

Räkna på hur mycket du behöver låna till just det du tänkte köpa och låna inte mer pengar än så. Ett bra tips kan även vara att försöka spara ihop så mycket pengar som möjligt och bara ta ett lån på det återstående beloppet. På så vis håller du nere lånebeloppet och därmed lånekostnaden.

3. Betala tillbaka lånet så snabbt du kan

När du tecknar ett snabblån får du välja en önskad återbetalningstid. Något som kan vara bra att känna till är att ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare blir din totalkostnad. Försök betala tillbaka ditt lån så snabbt som möjligt för att unvika onödiga kostnader.

Hos de flesta snabblångivarna kan du dessutom lösa ditt lån i förtid om du vill det. Vanligtvis är det helt kostnadsfritt.