Så tar du kontrollen över din ekonomi efter semestern

De flesta har idag kommit tillbaka från semestern och tillbaka till vardagen. För många är semestern förknippad med aktiviteter, restaurangbesök och annat skoj.

Att leva det goda livet kostar och håller inte alltid i förlängningen. Men att återgå till en vardag är ibland lättare sagt än gjort. Här kommer därför några tips på hur du kan ta kontrollen över din ekonomi igen nu när du är tillbaka från ledigheten.

Gör en matsedel varje vecka

Semestern kännetecknas ofta av god hemlagad mat eller restaurangbesök. Att hela tiden äta det där lilla extra är dock inte alltid bra för plånboken. När du kommer hem från semestern är därför ett bra tips att skapa en matsedel för den kommande vecka och åka till en större matvarubutik och storhandla. Om du planerar dina måltider har du lättare att hålla nere matkostnaderna och kan därmed spara pengar.

Sätt upp en buffert

Är du en av många som har svårt att veta exakt var pengarna tar vägen? Sätt upp en buffert och få stenkoll på din ekonomi. Det ger dig möjligheten att se inom vilka områden det finns pengar att spara. Kanske lägger du onödigt mycket pengar på mat, kläder eller andra nöjen? Har du dyra smålån kan du prioritera att betala av dem eller teckna ett billigare privatlån för att samla dina smålån och på så vis frigöra pengar.

När du vet inom vilka områden du spenderar mest pengar blir det lättare för dig att ta kontrollen över din ekonomi och minska dina utgifter.

Tips! Även du med skulder kan få hjälp att få ordning på din ekonomi genom skuldfinansiering.

Starta ett månadssparande

Sätt upp ett månadssparande för att trygga din ekonomi vid en oförutsedd utgift. Hur mycket du kan spara är individuellt och beror på din inkomst i förhållande till dina utgifter. Generellt rekommenderar vi att du försöker spara omkring 10 procent av din nettoinkomst men allt sparande är bättre än inget sparande.

Genom att spara pengar varje månad tryggar du inte bara din framtid. Du får även mindre pengar att tillgå på ditt personkonto vilket gör att du inte riskerar göra av med mer pengar än nödvändigt.