Shoppingen tog fart när restriktionerna slopades

Sedan restriktionerna slopades har konsumtionen gått upp och är nu tillbaka på normala nivåer. Den ökade inflationen riskerar dock bli en bromskloss framöver.

När regeringen beslutade sig för att lätta på restriktionerna i förra veckan såg vi snabbt en förändring av svenskarnas konsumtionsvanor.

Enligt kortstatistik från storbanken Swedbank skedde en tydlig uppgång förra veckan för både varor och tjänster i jämförelse med samma period år 2019, det vill säga året innan pandemin bröt ut.

I en intervju med TT säger bankens prognoschef, Andreas Wallström att konsumtionen återgått till det normala men att den starka uppgången troligtvis kommer falla tillbaka något inom ett par veckor. Med det sagt förväntar man sig en fortsatt stark konsumtion.

Den totala konsumtionen ligger idag på en högre nivå än 2019. Men det är då framför allt konsumtion av varor som ökat. Inom tjänstesektorn är det fortsatt en bit kvar till 2019 års nivå, även om det förra veckan skedde ett lyft med hela 50 procent.

Inflationen kan bli en bromskloss

Andreas Wallström misstänker att den stigande inflationen i Sverige kan bromsa konsumtionen något framöver, det gäller framför allt inom branscher där svenskarna redan köpt på sig varor under pandemin.

– Exempelvis har man handlat mycket hemelektronik, där skulle man kunna få se en svagare utveckling igenom att man köper färre prylar.

Många sätt att bidra till konsumtionen

Den som vill bidra till konsumtionen kan göra det på många sätt. Allra helst med sparade pengar. Har du pengar på ingång kan även ett lån utan UC vara ett alternativ för finansiera ditt köp. Att låna pengar för konsumtion bör dock endast göras i nödfall, exempelvis om tvättmaskinen går sönder eller om du behöver laga din bil.

I sådana fall bör du även se till att jämföra långivarnas utbud med varandra för att vara säker på att du inte betalar mer än du måste. Du måste även vara 100 procent säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid, annars växer sig skulden snabbt mycket högre.